Nederland importeert voor meer dan 150 miljoen euro aan meubelen uit India

Tussen 2002 en 2022 is de Nederlandse importwaarde van goederen uit India acht keer groter geworden. Ook het aandeel van India in de Nederlandse import nam in deze periode toe, van 0,6 procentpunt naar 1 procent. In 2022 importeerde Nederland voor 6,8 miljard euro aan goederen uit India. Hiervan is meer dan 150 miljoen euro afkomstig van meubelen. Dit blijkt uit voorlopige cijfers uit de nieuwste Internationaliseringsmonitor van het CBS, over de handelsrelatie met India.


Foto ter illustratie: Meubelen van I-Catchers, dat haar meubilair laat produceren in eigen productielocaties te India.

In 2022 bereikte de goederenimport uit India een recordhoogte. De hogere import van minerale brandstoffen (mede door de hogere energieprijzen) zorgde onder andere voor deze stijging van de importwaarde in de laatste jaren. Daarnaast spelen ook de stijging in transport- en containerkosten een rol. Ook de invoer van andere goederen dan minerale brandstoffen uit India groeide.De Nederlandse handel met India is in twee decennia sterk toegenomen, al blijft India een relatief kleine handelspartner. India is wel een belangrijke leverancier voor een aantal specifieke goederen en diensten voor Nederland. Het gaat bijvoorbeeld om (generieke) geneesmiddelen, zink, aluminium, zakelijke diensten en telecommunicatie, computer- en informatiediensten. Over de invoer van diensten is meer te lezen in dit bericht.

India derde leverancier van antibiotica en coronavaccins
India is een van de grootste producenten van (generieke) geneesmiddelen en vaccins ter wereld. In 2022 importeerde Nederland voor 19,4 miljoen euro antibiotica uit India. Daarmee is India na de Verenigde Staten en China onze belangrijkste leverancier van antibiotica. India was in 2022 ook de derde grootste leverancier van coronavaccins voor Nederland. In 2022 kwam 11 procent van de in Nederland ingevoerde vaccins tegen SARS-gerelateerde coronavirussen uit India.

Steeds meer Nederlandse bedrijven handelen met India
Het aantal bedrijven dat goederen importeerde uit en/of exporteerde naar India steeg in de periode 2015-2021: van 6 705 bedrijven tot 7 585. Daarmee handelde 2,1 procent van alle goederenhandelaren in 2021 met India. Ter vergelijking: 7,6 procent van de bedrijven verhandelde in 2021 goederen met China, Nederlands tweede grootste importpartner. Twee derde van de goederenhandelaren met India in 2021 waren zelfstandig mkb-bedrijven. Het merendeel van deze zelfstandig mkb’ers had geen dochterbedrijven in het buitenland. De bedrijfsactiviteiten waar zowel de Nederlandse importeurs als exporteurs van goederen uit/naar India actief in zijn, zijn handel, industrie en specialistische zakelijke diensten.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.