Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Joris Vanbriel en Vanessa Yuan van ecoBirdy:

'We zijn voortdurend op zoek naar mogelijkheden om plastic afval om te zetten in design'

Het ontwerpersduo van Vanessa Yuan en Joris Vanbriel is voortdurend op zoek naar mogelijkheden om plastic afval om te zetten in design. En met succes, want dit heeft geleid tot de creatie van een volwaardige collectie objecten, met onder andere fauteuils, (bijzet)tafels en een servieslijn. Alles onder het label ecoBirdy.

Om de producten ook internationale in de kijker te zetten, nam ecoBirdy deel aan Salone del Mobile Milano. De onderneming kreeg deze kans dankzij BelgoFurn. Op het Belgisch paviljoen schitterden de ontwerpen van het Antwerpse bedrijf. "Dit hebben we niet alleen gedaan om het merkverhaal en de meubelstukken te presenteren, maar ook om mensen kennis te laten maken met haar duurzame productieprocessen", aldus de oprichters van ecoBirdy.


Vanessa Yuan en Joris Vanbriel, oprichters van ecoBirdy. Foto's: Cleo Goossens.

Richard fauteuil en Judy bijzettafel
In Milaan werd onder andere de Richard fauteuil tentoongesteld. Het ontwerp is verkrijgbaar in twee kleuren die universeel passen bij iedere privé- en openbare ruimte. De ergonomische zitting is speciaal ontworpen om de houdingsondersteuning te maximaliseren en de fauteuil geschikt te maken voor werkruimtes en langdurig gebruik. De armleuningen bieden ondersteuning, terwijl een omhelzende rugleuning de fauteuil comfortabel maakt. De twee poten van de fauteuil geven het een elegante en kenmerkende silhouet, en tegelijkertijd zijn ze gebouwd om stabiliteit en balans te geven.

De Judy bijzettafel is een veelzijdig meubelstuk, een strakke en vrolijke kleine tafel. Haar lineaire ontwerp maakt Judy perfect om te gebruiken als salontafel, bijzettafel en nachttafel. De bijzettafel past bij verschillende omgevingen. Omdat ze rond is zonder scherpe randen, is de bijzettafel geschikt voor omgevingen met kleine kinderen.


Richard fauteuil en Judy bijzettafel. Foto's: Vanessa Yuan en Michiel Bosman.

Frost tafel
Frost Tafel is een slank meubelstuk. Haar tijdloze ontwerp combineert functionaliteit en duurzaamheid. Het tafelblad is gemaakt van interne onderdelen van afgedankte koelkasten. Het gebogen oppervlak komt in een ijzig palet dat lijkt op het oorspronkelijke koelingsdoel van haar bron. De gelaagde textuur herinnert aan het oorspronkelijke doel van het gerecyclede materiaal. De metalen basis is behandeld met natuurlijke was, een oude techniek van de witwerker om staal authentiek en ecologisch te bewaren. Frost past bij verschillende interieurstijlen en meubelcombinaties. Het is verkrijgbaar in drie hoogtes: koffie-, salon- of bistrotafel, en drie patronen: Glacier, Snow, Mid-Grey.

"We omarmen het tweede leven van afgedankte huishoudelijke apparaten om een tijdloos ontwerp te creëren, een slanke tafel die zowel items als de bijdrage aan een duurzamere toekomst zal ondersteunen", vertellen Vanessa en Joris.


Frost tafel. Foto's: Arne Jennard.

Mabo bord

Tevens heeft ecoBirdy een servieslijn gelanceerd. Het Mabo bord lijkt alsof het van marmer is gemaakt, maar dat is niet zo. Het is volledig gemaakt van gerecyclede plastic voedselcontainers. ecoBirdy heeft een techniek ontwikkeld waarmee het gerecyclede plastic een integraal onderdeel kan zijn van het productieproces; haar authentieke kenmerken vormen organisch een aderachtig patroon en creëren een aards kleurenpalet.

"Het resulterende tafelservies is een stijlvolle versiering voor de eettafel", leggen Vanessa en Joris uit. Esthetiek en functionaliteit zijn samenvoegend. Een opstaande gebogen rand houdt het voedsel tegen glijden en maakt het gemakkelijk om op te scheppen. Gladde randen met een diepe en brede vorm, het kan zowel als serveerschaal als multifunctionele kom worden gebruikt.


Mabo bord. Foto's: Heikki Verdurme en MIchiel Bosman.

Kids collectie
De kindercollectie van ecoBirdy stelt peuters in staat om creativiteit te ervaren, terwijl ze bewustwording creëren voor duurzaamheid. De ontwerpers hebben een heel systeem ontwikkeld, van het verzamelen en recyclen van oude plastic speelgoed tot het ontwerpen en produceren van het meubilair. Er is een bijbehorend prentenboek en schoolprogramma ontworpen om jongeren kennis te laten maken met het concept van circulair ontwerp en hen te inspireren om bij te dragen aan een meer duurzame toekomst.

Alle producten zijn volledig gemaakt van gerecycled plastic dat in heel Europa is verzameld. Het vormen van de producten gebeurt in Italië, met aanzienlijke handenarbeid. Dankzij nauwkeurig sorteren, reinigen en malen tijdens het recyclingproces is het materiaal dat in alle producten wordt gebruikt vrij van schadelijke chemicaliën en 100% veilig. De gespikkelde uitstraling van de producten is een opvallende blikvanger en een herkenbaar resultaat van recycling: een bewuste keuze om afvalmateriaal er mooi uit te laten zien. Afgeronde randen en gladde, zijdezachte oppervlakken maken de meubelstukken prettig om aan te raken en gemakkelijk schoon te maken.

In de woorden van oprichters Vanessa Yuan en Joris: "Plastic speelgoed gebruikt plastic intensiever dan andere consumentengoederen. Ons doel is om het ecosysteem te bevrijden van de zee van plastic afval. Omdat we innovatieve technologieën gebruiken die zijn gemaakt voor hergebruik van plastic, is er geen behoefte om enige pigmenten of hars aan het materiaal toe te voegen."


Kids collectie. Foto: Arne Jennard.

Meer informatie:
ecoBirdy / Vanbriel Yuan BVBA
Oudenleeuwenrui 36A
2000 Antwerp
[email protected]
[email protected]
www.ecobirdy.com