Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Inkopers zijn vaak eigenwijs. Zo werd ook ik gezien"

In memoriam: Victor Bockweg

Victor Bockweg is gisteren (donderdag 25 april) op 75-jarige leeftijd overleden. Daarmee verliest de interieurwereld een markante meubelman. Als jongeling was hij voorbestemd om in de voetsporen van zijn vader, eigenaar van een meubelfabriek, te treden. Daar startte hij ook zijn rijke carrière die hem vervolgens langs tal van meubel- en andere bedrijven leidde. Als inkoper behoorde hij tot de besten van Nederland.

Het was juni 2021 dat Wonen360 hem voor de laatste keer interviewde. Victor was toen al enige jaren met pensioen, maar van stilzitten wilde hij niet weten. Nog altijd voerde hij in die tijd voor Expo Beusichem onderhandelingen met (toekomstige) exposanten. Dat kostte hem nauwelijks inspanningen, zo liet hij weten. "Ik heb altijd met veel plezier heel hard gewerkt, maar doe nu ook graag met evenveel plezier heel hard niks", vertelde hij met een brede grijns, nadat hij zijn 1500 cc zware Harley had geparkeerd en zijn helm had afgedaan.

Voor het interview, inmiddels bijna drie jaar geleden, had Leo Elenbaas met hem afgesproken bij Expo Beusichem. Terwijl hij stond te wachten, kwam er opeens een zwaar ronkende Harley-Davidson aangereden. Groot was de verbazing toen bleek dat deze Amerikaanse motorfiets bestuurd werd door niemand minder dan Victor Bockweg. Victor, die van nature erg gesteld was op zijn vrijheid. Daarom paste het motorleven ook zo goed bij hem. In zijn arbeidzame leven draaide het ook altijd om bewegingsvrijheid en speelruimte. En als Victor eenmaal op zijn praatstoel zat, was hij niet meer te stoppen. Dan ging de gashendel open...

Victor was tientallen jaren professioneel inkoper. "Beurzen waren voor mij relatieonderhoud. Ik ging alle stands van fabrikanten af om te controleren of ik wel goed had ingekocht. Je moet van minimaal 250 aanbieders exact weten wat ze doen, om uiteindelijk voor 20 partners te kiezen. Ik deed altijd zoveel mogelijk zaken met zo weinig mogelijk leveranciers, dat resulteerde in circa 50 kernleveranciers", vertelde hij.

Meubelfabriek De Ster
Victor Bockweg was geboren in een heuse meubelfamilie. Zijn voorouders startten in 1918 Meubelfabriek De Ster in Geldermalsen. Ooit een toonaangevende fabrikant, waar Victor in 1970 zijn werkzame leven startte en zich opwerkte naar productieleider en later assistent-bedrijfsleider. Maar Victor moest vrij zijn, lucht hebben. Meubelfabriek De Ster had 165 werknemers en was erg succesvol. Ondanks dat, ging het hem toch benauwen om iedere dag dezelfde fabriekspoort in te gaan om er 's avonds weer uit te komen. Door forse investeringen gevolgd door twee oliecrises ging het met De Ster niet goed, waardoor de fabriek moest worden verkocht en hij zijn heil elders moest gaan zoeken. Victor kwam vervolgens terecht bij Sanders Meubelstad in Hattem, een volle dochter van Wehkamp. Dat was een positieve omschakeling voor hem: van een familiebedrijf naar een neutraal geleide onderneming met vijf filialen waarin je zelf je plaats moest bevechten. In 1976 werd hij er assistent-inkoper, in 1983 hoofdinkoper. Hij stuurde de verkoop aan, maar was ook nauw betrokken bij de bouw en inrichting van nieuwe winkels. Bij zijn vertrek in 1986 had Sanders 12 winkels. "Daar heb ik veel van geleerd, vooral wat handelen is", liet hij later weten.

Niet arrogant
Via een korte periode bij Clowny Manufacturing ging Victor in 1987 aan de slag als commercieel directeur bij De Mijnders Groep in Lisse. "Ik wil absoluut niet arrogant zijn, maar van de vijf meest professionele inkopers in Nederland zat ik in de top drie. Ik heb daar 15 jaar gewerkt alsof het mijn eigen onderneming was. De toenmalige eigenaar Henk Mijnders gaf me zijn portemonnee en daarmee zijn vertrouwen. Zijn belangrijkste kwaliteiten lagen op andere terreinen dan collectioneren en inkoop. Vanaf 1991 groeide het bedrijf sterk met uiteindelijk 27 winkels met formules als Droomdomein, Trendhopper, Chairity, Mijnders Meubelen, Henk Hartog en Profijt Meubel. Ik was vooral druk met inkoop voor de meubelgroep, het collectioneren en bouwen van nieuwe winkels en winkelconcepten", vertelde Victor tijdens het interview van juni 2021.

Kwalijk handelen
Eind 2002, bijna twee jaar na het overlijden van Henk op 53-jarige leeftijd, kwam het bedrijf in zwaar weer, na een aantal jaren van grote investeringen. Na de bouw van Villa Arena trok de bank plots de vergeven kredieten in. Een faillissement was onafwendbaar. Victor betichtte de bank van kwalijk handelen. "Daardoor werd 130 miljoen euro aan handel uit de meubelbranche gehaald, waarvan heel veel andere bedrijven die met deze bank verbonden waren de wrange vruchten plukten. Ik was toen 53 jaar en zat van het ene op het andere moment met de blote billen op straat. Ik heb vervolgens geprobeerd om elders onder de pannen te komen, maar als je bekend bent in de branche, heb je vele mede- en tegenstanders. Inkopers zijn vaak eigenwijs. Zo werd ook ik gezien."

Expo Beusichem
In 2003 startte Victor zijn eigen bedrijf: Retail Assists. Hij verleende diensten als retail formule ontwikkeling, inkoop en management. Daarna was hij van 2005 tot 2012 verantwoordelijk voor Privat Brands en development, als Branche Manager bij Intres. Vanuit Retail Assists verzorgde hij in 2016 en 2017 het accountmanagement voor WK Wohnen (Musterring). En tot september 2022 was hij actief voor Meubelhart Beusichem. Hij haalde partijen binnen als Mecam, Neo Style, Wiemann en W en W Furniture (Wildeboer & van der Weide). "Die hebben hebben allemaal hun contracten verlengd tot eind 2025, waardoor de continuïteit van Expo Beusichem is gewaarborgd", zei hij met trots een kleine drie jaar geleden tijdens het naar nu blijft afscheidsinterview.

De redactie van Wonen360 wenst de nabestaanden, in het bijzonder zijn echtgenote Karin met de zonen Bart (met echtgenote Janine en de kinderen Floris en Julius) en Erik (met partner Jenny en kind Alex) en dochter Niki (met haar man Nils en de kinderen Jente, Hidde en Doutz), alle sterkte toe met dit grote verlies.

Wil je de familie Bockweg een condoleance sturen? Klik dan hier.


Klik op bovenstaande afbeelding voor een groter plaatje.