Abonneren

Vacatures

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Industrie ontmoet meubeltechnologie: drylin lineaire rails voor glijdende extensie

Twee meubelstukken, gemaakt door ontluikende meubelmakers uit Bergisch Gladbach laten zien dat industrieel design, gecombineerd met een Scandinavische look resulteren in een uniek meubel. Omdat ze net dat beetje extra hebben, niet alleen visueel, maar ook functioneel. Dit wordt gewaarborgd door smeermiddelvrije drylin glijdende lineaire geleidingen - bekend in de industrie. Ze maken soepele en onderhoudsvrije bewegingen mogelijk in een nachtkastje met een lineair geleid element alsmede in een koffietafel met uittrek-eenheid.Als onderdeel van de machinecursus bij de Keulse kamer van koophandel, hadden 24 studenten van de beroepsopleiding uit Bergisch Gladbach de opdracht binnen vijf dagen een klein programma aan meubels te produceren. "In de cursus moesten de timmerlieden leren hoe ze moesten omgaan met de verschillende machines, zoals een bankfreesmachine", zegt Frank Monschau, meestermeubelmaker en trainer bij de Keulse kamer van koophandel. In een periode van enkele weken ontwierpen de studenten de meubels zelf. De resultaten zijn indrukwekkend, een nachtkastje met uittrekdeel en een koffietafel met roterende lade en lade-opening. "We raadpleegden de igus-catalogus voor de uittrekelementen, omdat we al jaren goede ervaringen hebben met name met de lineaire geleidingssystemen", legt Manuela Abbing uit, docent bij de vakopleiding in Bergisch Gladbach. Zo gezegd zo gedaan, de studenten selecteerden geanodiseerde aluminium assen met smeermiddelvrije lineaire glijlagers en een drylin NT telescopische rail.

Openen met een druk op de knop
De ontwerpers lieten de gebruikelijke laden volledig achterwege in hun nachtkastjes, maar er moest nog wel een "verborgen opbergruimte" zijn. Behalve een kleine plank, beschikt de gebruiker over een optie om de body van het kastje te openen door op een knop te drukken. Voor deze uitbreiding zochten de timmerlieden hun toevlucht naar igus lineaire glij-elementen. Er worden in totaal twee assen, gemaakt van hard geanodiseerd aluminium en twee lineaire glijlagers, gemaakt van tribologisch geoptimaliseerd iglidur J van hoge kwaliteit gebruikt. "De ronde assen passen perfect bij het design van ons kastje. Dankzij het glij-element kan het kastje gemakkelijk worden geopend en gesloten, stil en soepel. De oplossing kan snel worden geïnstalleerd en overtuigde ons gemakkelijk", zegt Jascha Schmitz, een leerlinge uit het tweede jaar.Stil glijden een een lange uittreklengte
De timmerlieden bedachten twee speciale elementen voor de koffietafel. Aan de ene kant is de tafel voorzien van een roterende lade, welke kan worden geopend en gesloten met behulp van een druk-deuropener, en aan de andere kant kan de tafel van uit het midden worden opengeschoven, zodat boeken en tijdschriften snel in binnenin kunnen verdwijnen. "Voor deze uittrekfunctie hadden we een telescopische geleiding nodig met een lange levensduur die tevens visueel aantrekkelijk was. De drylin NT-35 telescoop, gemaakt van aluminium overtuigde de studenten", zegt Manuela Abbing. Voor haar telescopische rails, vertrouwt igus op visueel aantrekkelijk geanodiseerd aluminium en glij-elementen gemaakt van polymeren met goede prestaties. Het tribo-polymeer waarborgt een soepel en schokvrij glijden over de geleidingen. Maar de kunststof glij-elementen kennen nog meer voordelen: doordat er geen rol-elementen zijn, lopen ze zeer stil en de geïntegreerde vaste smeermiddelen zorgen ervoor dat ze volledig schoon en onderhoudsvrij zijn. Omdat er geen vetten worden gebruikt, hecht er zich geen vuil of stof aan de rails. Daarnaast bestaat er geen risico op verontreiniging tijdens bedrijf of van de boeken en tijdschriften die worden opgeborgen. Dat maakt de rails ideaal voor meubels en design.

Meer informatie:
Igus
www.igus.nl 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven