Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Nederland telt in totaal 1820 winkels die meubels verkopen

Drenthe grootste dichtheid meubelwinkels

Het aantal meubelzaken neemt gestaag af in Nederland. De provincie Zuid-Holland telt met 369 meubelzaken nog het grootste aantal vestigingen. Drenthe kent de grootste dichtheid meubelwinkels in relatie tot het aantal inwoners. In deze provincie is het aantal inwoners per meubelwinkel (krap 7000) het kleinst. Dat meldt Marktdata.nl.

Eetstoel Chris, een moderne en stoere stoel van Henders & Hazel.

Uit het Marketingrapport Meubelzaken 2020 blijkt dat zowel het aantal bedrijven als het aantal vestigingen (verkooppunten) van meubelzaken de afgelopen jaren is gedaald. Het aantal bedrijven met als hoofdactiviteit 'winkels in meubels' is volgens cijfers van het CBS de afgelopen vijf jaar met 4,5 procent afgenomen van 1905 in 2015 tot 1820 in het eerste kwartaal van 2020. Het aantal vestigingen is in de periode 2014-2019 afgenomen met 6,6 procent, van 2560 in 2014 tot 2390 in het eerste kwartaal van 2019.

In 2012 was de daling van het aantal vestigingen en bedrijven in de meubeldetailhandel het grootst. In dat jaar nam het aantal bedrijven en vestigingen met circa 7 procent af. In de periode 2015-2017 stabiliseerde de situatie, waarna er in 2018 weer sprake was van een daling van vier procent.

Het Marketingrapport Meubelzaken 2020 behandelt alleen de meubelspeciaalzaken. Nederland telt circa 750 vestigingen van slaapspeciaalzaken, die onder dezelfde SBI-code staan geregistreerd als de meubelspeciaalzaken. Marktdata.nl heeft op basis van het woonzakenpanel en middels tekstherkenning in de bedrijfsnamen in het Handelsregister de slaapspeciaalzaken uit het totale bestand van winkels in meubels gefilterd. Het onderzoeksrapport behandelt alleen meubelzaken en geen slaapspeciaalzaken (over slaapspeciaalzaken is een apart marketingrapport verkrijgbaar). Hiermee is een databestand gegenereerd dat alleen de meubelzaken omvat.

Nevenactiviteiten
Uit een analyse van de geregistreerde nevenactiviteiten van meubelzaken in het Handelsregister blijkt dat de meest voorkomende nevenactiviteit te vinden is in de categorie winkels in artikelen voor woninginrichting algemeen assortiment. Bijna 10 procent van de meubelzaken heeft een nevenactiviteit op dit gebied. Daarnaast komen winkels in vloerbedekking en gordijnen, groothandel in huismeubilair en webshops regelmatig voor als nevenactiviteit van meubelzaken.

Omgekeerd zijn er ook ondernemingen met een andere hoofdactiviteit die de SBI-code 47591 (winkels in meubels) als nevenactiviteit hebben. Er zijn 1893 ondernemingen die winkels in meubels als nevenactiviteit hebben. Van de ondernemingen die winkels in meubels als nevenactiviteit hebben betreft het in ruim 10 procent van de gevallen bedrijven in de categorie winkels in artikelen voor woninginrichting met een algemeen assortiment (algemene woninginrichters). Daarnaast komt een meubelzaak als nevenactiviteit veel voor bij groothandelaren en producenten van meubels.

Geografische spreiding
De provincie Zuid-Holland telt met 369 meubelzaken het grootste aantal vestigingen. 18,3 procent van alle meubelzaken is in deze provincie gevestigd. Flevoland heeft met 38 meubelzaken het kleinste aantal vestigingen. Onderstaand figuur toont de ranglijst van het aantal vestigingen van meubelzaken per provincie.

Ondanks het grote aantal meubelzaken in Zuid-Holland, ligt het verzorgingsgebied per winkel (qua aantal inwoners) boven het landelijk gemiddelde. De provincie Flevoland telt met bijna 11.000 inwoners per vestiging het grootste aantal inwoners per meubelzaak. In Drenthe is het aantal inwoners per winkel (krap 7.000) het kleinst. Het landelijk gemiddelde komt uit op 8.577 inwoners per meubelzaak. Onderstaande figuur toont de ranglijst van het aantal inwoners per winkel per provincie.

Bron: Marketingrapport Meubelzaken 2020

Publicatiedatum: