Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Manager Bouwman en directeur Prins van De Bijnen Meubel Groep:

"Om met buitenland te concurreren, gaan we nog meer robots en automatisering toepassen"

De Bijnen Meubel Groep, zowel meubelfabrikant als grossier met een eigen fabriek in Hulst, verwacht dat haar afnemers (dealers en retailers) zich in de nabije toekomst meer gaan oriënteren op productie dichter bij huis. "Mede om die reden gaan we nog meer robots en automatisering toepassen in ons productiebedrijf. Door de toenemende automatisering worden de verschillen in loonkosten tussen ons en het buitenland minder groot en daardoor minder belangrijk. Zékerheid wordt dan essentieel", laten marketing- en salesmanager Jan Bouwman en directielid Jilt Prins weten.

Bovenaanzicht van de fabriek in Hulst (Zeeuws-Vlaanderen).

Ook bij de Bijnen Meubel Groep wordt, om de verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, op het kantoor en in de productie gewoon doorgewerkt. "Daar houden we ons strikt aan de richtlijnen van het RIVM. We houden overal voldoende afstand van elkaar en de pauzes vinden plaats in groepen, zodat men ook tijdens de pauze in de kantines met minder mensen en op voldoende afstand van elkaar kan zitten. We hebben daarnaast allerlei ontsmettingsproducten ingekocht en meerdere keren per dag worden handen, deurkrukken, grepen, kranen, het koffiezetapparaat enz. gedesinfecteerd", leggen Jan en Jilt uit. In het vervolggesprek leggen we de heren verschillende vragen voor.


Marketing- en salesmanager Jan Bouwman en directielid Jilt Prins.

Hulst profileert zich als de 'meest Vlaamse stad' van Nederland. Merken jullie (grote) verschillen tussen België en Nederland?
"Jazeker. België is volledig op slot, ook qua logistiek, waardoor alle voor Belgische klanten geproduceerde orders niet bezorgd kunnen worden.  In Nederland zijn de meeste winkels nog gewoon open en daar krijgen we gelukkig ook nog steeds nieuwe bestellingen van binnen. Onze Belgische medewerkers maken momenteel gebruik van de deeltijd WW regeling aldaar."

Werkt er personeel thuis?
"Zolang onze mensen op kantoor geen ziekteverschijnselen hebben, werken ze gewoon op locatie. Ons kantoor is ruim van opzet en gelukkig heeft niemand zich tot nu toe ziek gemeld. Wij zijn dus ook telefonisch gewoon bereikbaar. Alleen al onze vertegenwoordigers en andere adviseurs werken momenteel thuis en ook die zijn telefonisch bereikbaar voor vragen en advies."

Hoe staat het met de productie? Heeft De Bijnen Meubel Groep nog voldoende voorraad?
"Zoals de meesten weten, zijn wij de laatste jaren steeds meer made-to-order gaan produceren. Onze productie zit hierdoor altijd minimaal zes weken volgepland. Op dit moment hebben we nog voldoende orders tot medio mei, waardoor we de bedrijfstijd voorlopig niet hoeven in te korten. De voorraadpositie van onze importgoederen is momenteel ook voldoende voor de komende maanden."

Wat voor invloed hebben de door de overheid opgelegde beperkingen op de bedrijfsvoering van De Bijnen Meubel Groep op de korte en langere termijn?
"Op de korte termijn is het vooral voor onze buitendienst (vertegenwoordigers, adviseurs  en chauffeurs) lastig. Op de langere termijn zal het serieuze consequenties hebben voor onze gehele groep inclusief productie. De wens is de vader van de gedachte: maar het zou fijn zijn als de mensen - wanneer de beperkingen worden verminderd -  besluiten om niet gelijk de mensenmassa's op te zoeken door massaal op vakantie te gaan, maar dat ze hun (vakantie) geld in en rondom het huis investeren. Alleen dan kunnen het nog redelijke zomermaanden worden. Een aantal van onze modellijnen is zeer populair en lopen erg goed. We blijven dus hoe dan ook positief!"

Verwacht De Bijnen Meubel Groep een terugval in de omzet?
"Ja, dat kan helaas niet uitblijven. Voordat iedereen straks weer wat optimistischer is, zijn we al gauw zes maanden verder en dat maak je niet meer goed."

Hoe ziet De Bijnen Meubel Groep de (nabije) toekomst?
"Voor de zwakkere bedrijven zal dit helaas net het laatste duwtje zijn. We verwachten dat onze afnemers zich in de nabije toekomst meer gaan oriënteren op productie dichtbij. Wij gaan nog meer robots en automatisering toepassen binnen onze productie. Door de toenemende automatisering worden de verschillen in loonkosten tussen ons en het buitenland minder groot en dus minder belangrijk. Zekerheid wordt dan belangrijker. Nu zien we al geruime tijd een boost in de verkopen van onze collecties die door middel van onze kasten configurator samengesteld kunnen worden. Het verkopen van kasten met veel maatwerk en opties vereist normaal een complex salesproces. Voor onze collectie is echter speciale software ontwikkeld om deze complexe salesprocessen super eenvoudig te maken. Data van deze eigen online gemaakte ontwerpen kunnen dan zonder tussenkomst van mensen doorgestuurd worden naar de machines in onze productie. Dit alles werkt dus ook nog eens foutloos en kosten besparend. Dat worden belangrijke USP’s."

Hebben jullie nog iets bedacht dat voor een extra omzetimpuls zorgt of gaat zorgen?
"Niet specifiek. Zoals gezegd, de weg die we zijn ingeslagen met automatisering en kasten die eenvoudig naar wens van de klant ontworpen kunnen worden gaf voor de crisis al een omzetimpuls. Op dat gebied liggen er nog andere aansluitende ideeën die we de komende tijd zullen uitwerken en aan onze klanten zullen presenteren. Verder zijn we zijn met een aantal partijen in het buitenland bezig en als dat doorgang gaat vinden, dan kunnen we een omzetdaling ook in voldoende mate dempen."

De showroom bij de fabriek in Hulst is vorig jaar helemaal vernieuwd en ingericht. Wat zijn jullie de komende maanden van plan?
"We gaan geen huisshows of iets dergelijks organiseren, maar een ieder uit de branche kan op afspraak de vernieuwde toonzaal komen bezoeken. Wij geven bij elk showroombezoek ook een rondleiding door onze - al zeggen we het zelf: best wel indrukwekkende - fabriek en een presentatie van de configurator en de nieuwe plannen die hier op aansluiten. Wat die plannen zijn? Daar kunnen we helaas nog niet over uitweiden", besluiten Jan Bouwman en Jilt Prins.

Dino v/d Voorde op inspectie in de fabriek. Hij is directeur-eigenaar.

Meer informatie:
Bijnen Meubel Groep
Hulst (NL)
www.bijnen.nl
www.vdvmeubel.nl
www.neococoon.be