Winkelketen onderzoekt interieurontwerp planeetnederzettingen

'Multifunctioneel meubilair werkt ook op Mars'

Reizen naar Mars roept vragen op: wat voor soort ruimteschip zal de zware reis maken? Is menselijk leven er echt mogelijk? En wat voor kasten hebben Mars-kolonisten in hun keuken? Wetenschappers hebben waarschijnlijk niet veel aandacht besteed aan het interieurontwerp van de nederzettingen van Mars, maar weet je wie dat wel heeft gedaan? Ikea!

De winkelketen bezocht onlangs het Mars Desert Research Station, een cilindrische habitat in de woestijn van Utah, waar wetenschappers simuleren hoe het zou zijn om ooit op Mars te leven. De woning wordt meestal bewoond door teams van zes die zich in een 8 meter brede capsule proppen om daar te leven en onderzoek uit te voeren gedurende een week tot een paar maanden.

In de afgelopen jaren heeft Ikea veel energie gestoken in het ontwerpen van producten voor de groeiende bevolking van mensen die in kleine ruimtes wonen. En wat zou een betere test zijn dan om te zien hoe het werkt in een krappe, buitenaardse omgeving? Christina Levenborn, een interieurontwerpster bij Ikea die twee jaar geleden in het onderzoekscentrum verbleef, werd opgezadeld met deze grote uitdaging.

Ze is het station gaan inrichten met Ikea-producten zoals de Bror-plank, Kungsfors-kar, Kullaberg-krukken en Tertial-werklampen. “We probeerden te werken met producten voor een woonsituatie in een kleine ruimte die op een flexibele en multifunctionele manier kon worden ingericht. Voor het leefgebied brachten we producten op wielen voor mobiel wonen, krukken voor zit- en tafeloppervlakken en stapelbare stoelen om ruimte te besparen”, zegt Levenborn.

Het resultaat is adequaat utilitair maar met een vleugje huiselijkheid. Eerlijk gezegd klinkt het allemaal niet zo anders dan wat er in de gemiddelde slaapzaal te vinden is. En dat is ook de bedoeling - wat zou je helpen je meer thuis voelen als je 55 miljoen kilometer weg bent dan dat je de poot van je bureau moet vastdraaien met een inbussleutel?

Meer informatie:
IKEA
www.ikea.today 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.