Familiebedrijf maakt meubels van boomstammen en -wortels

“We hebben gezaagd en gesneden en er kwamen zulke wonderlijke stukken uit!"

Liefhebbers van unieke, duurzame meubelen kunnen hun hart ophalen bij iQonya, een familiebedrijf dat met respect voor de natuur interieurproducten importeert en verkoopt. Zekaye Balci is de drijvende kracht achter iQonya. Met veel enthousiasme en energie ging hij een jaar geleden aan de slag om wortels van 40 gekapte bomen in de buurt van hun huis in Turkije, te verzamelen en bewerken. “We hebben gezaagd, gesneden. Er kwamen zulke wonderlijke stukken uit! De dikte varieert van 6 tot 20 cm dik. Het ligt eraan hoe het gekapt is. Het is puur geluk, wat je krijgt. We hebben het eerst gedroogd en alle grond tussen de wortels eruit gehaald. Alles is handwerk. Het duurt vaak dagen om het schoon te krijgen", legt Zekaye uit. 

"Meestal zijn de wortels hol van binnen. Bomen zijn 500 à 1000 jaar oud. De binnenkant is dan helemaal weg. Het is wel een klus om te bepalen hoe te zagen. Dan gaan we zagen en komt er een stuk uit. De wortel noemen we kunst van de natuur. Het is heel bijzonder, altijd wat anders en verschillend. Elk stuk is uniek."

"Na het zagen laten we het drie tot vijf maanden drogen. Daarna gaan we de resterende schors schoonmaken en bewerken met een schuurmachine. Dan is het glad, op waterpas gesteld. De bovenkant is anders dan de onderkant. Ik vind het zonde om dat te bepalen, dus laten we de klant kiezen wat de boven- of onderkant is. De vorm en structuur is verschillend van beide kanten. Het is hardhout: mooi en duurzaam." 

 

“We wilden perse een duurzaam product, met respect voor natuur en geschiedenis”, vervolgt hij. “Ik heb sinds januari heel veel winkels bezocht en gepraat met mensen die boomstaminterieur verkopen. Alles komt uit het verre Oosten. Het lijkt allemaal op elkaar en is wat strak. Bij ons is het altijd echt puur natuur. Er zitten gaten en gleufjes in. Het is totaal anders dan wat op de Nederlandse markt wordt verkocht. Ook qua kleur is het anders. Er zit een heel mooie roze kleur in." 

"We gebruiken vier soorten hout. Olijfboom, jeneverbesboom, eucalyptus en cederboom. We hebben dus ook vier soorten kleur. Van de olijfbomen hebben we stammen en wortels. Van de andere soorten hebben we alleen stammen, geen wortels. Die hebben we naderhand gekocht. We maken daarom dus alleen gebruik van duurzaam verkregen hout! De boomstammen die wij gebruiken waren al gekapt om de bossen uit te dunnen. Gelukkig behouden we met onze passie de natuur, het is zo zonde om bomen te kappen!"  

"Het proces is volledig ambachtelijk, met de hand geproduceerd. We maken het allemaal zelf en hebben het dus volledig zelf in de hand: vormgeven, uitzoeken en kwaliteitscontrole. Onze producten zijn volledig anders dan wat op de markt aanwezig is. We produceren en transporteren zelf en daardoor hoeft het niet extreem duur te zijn.
Je kunt een eettafel kopen en van dezelfde houtsoort een salontafel, bijzettafel, tv-console of eetbank. Als je een boom zaagt, heb je een breed en smaller stuk, dus je kunt het combineren, afhankelijk van wat je zelf mooi vindt."
 
Meer informatie:
iQonya Natural interiors
Venkelbaan 49
2908 KE Capelle aan den IJssel
T +31 10 202 65 16
www.iqonya.nl
info@iqonya.nl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven