Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Sheryl Leysner van Ruwe Bolster: "Verlichting is altijd mijn stokpaardje geweest"

In 2011 is Sheryl Leysner begonnen met haar eigen bureau in architectuur en projectmanagement, genaamd Sherylleysner Interior Architecture & Project Management. "Na 12 jaar dienstverband vond ik het tijd om mijn vleugels uit te slaan", vertelt Sheryl. 

"Ik had na veel grote projecten sterk de behoefte om meer kleinschalige en duurzame projecten te doen waar meer aandacht is voor sfeer en mooie details. Verlichting is altijd mijn stokpaardje geweest, maar in crisistijd was verlichting vaak een sluitpost terwijl het voor de sfeer het meest bepalend is. Om mijn opdrachtgevers toch dat bijzondere beetje extra te kunnen bieden ben ik zelf onder de naam Ruwe Bolster betaalbare maatwerk armaturen gaan ontwerpen en heb ik de productie samen met mijn toenmalige partner in een eigen beheer opgestart. Alle producten worden nog steeds met veel liefde en aandacht met de hand gemaakt in onze eigen werkplaats in Amsterdam, maar inmiddels is ons team flink gegroeid."



Inspiratie
Wie naar de collectie van Ruwe Bolster kijkt ziet veel verschillende soorten armaturen met bijzondere invloeden. "Ik haal mijn inspiratie uit reizen, de natuur en uit alledaagse dingen of gebeurtenissen. Eigenlijk staat mijn brein nooit stil. Alles en iedereen kan aanleiding zijn voor een nieuw design. Maar het thema blijft duurzaamheid en storytelling. Samen met mijn team ontwerp ik lampen die iets vertellen over de historie van een plek, de ruimte of het concept van de opdrachtgever. We gebruiken deels bestaande materialen die we upcyclen zodat de lampen een verrassend effect geven. We geven de spullen die we vinden, soms snel, soms zijn we weken bezig met zoeken, een tweede leven. Soms bedenken we eerst iets en gaan we daarna op zoek naar de spullen die we nodig hebben. Maar soms loop ik gewoon ergens toevallig tegenaan en geeft dat mij inspiratie om een lamp mee te maken."



Sheryl laat weten dat de armaturen niet alleen meer in haar eigen projecten worden gebruikt maar dat het verder aan het groeien is. 
"In eerste instantie paste ik onze maatwerk lampen alleen in onze eigen projecten toe, maar we worden de laatste tijd steeds vaker gevraagd door andere (interieur)architecten om lampen te ontwerpen en te leveren. Zo hebben we pasgeleden een groot project afgerond voor FedEx in Brussel en aansluitend een groot lichtkunstwerk voor Floriworld in Aalsmeer. Beiden een droom vanwege het internationale karakter. Bij Floriworld hebben we kosten noch moeite gespaard om er een dynamische beleving aan toe te voegen door het lichtkunstwerk programmeerbaar te maken. Dit smaakt voor ons naar meer....Ik zou het fantastisch vinden om meer van dit soort projecten aan te nemen en ook in het buitenland. We zijn daar nu wel klaar voor."

Niet in de winkel
De producten van Ruwe Bolster liggen nog niet in de winkels. Alle producten worden stuk voor stuk met de hand gemaakt en afgestemd op de ruimte waar deze komt te hangen. "We ontwerpen en produceren tot nu toe op aanvraag, maar een aantal producten lenen zich wel goed voor serie productie. Ik ben al met een aantal partijen in gesprek daarover, dus wie weet wat de toekomst brengt."

De grootste lamp die Sheryl heeft ontworpen hangt in Aalsmeer in Floriworld. Ze is daar erg trots op om op zo een internationale plaats te hangen. Maar om dit te realiseren zaten er redelijk wat haken en ogen aan het project. "Dit was een veel grotere uitdaging dan dat ik vooraf had ingeschat. Het was echt een flinke klus. Zo moest er een sprinkler installatie in worden geïntegreerd. Dit is uiteindelijk goed en vrijwel onzichtbaar gelukt, maar dit heeft wel veel tijd gekost om te organiseren."



"Verder hadden we gedacht de montage op locatie binnen één a twee weken te kunnen afronden, maar we zijn uiteindelijk ruim drie en een halve week bezig geweest en ons montage team heeft zelfs op twee zaterdagen doorgewerkt. De plafondplaat heeft een bloemvorm en bestaat uit 16 grote delen die elke met twee man tegelijk op grote hoogte deel voor deel handmatig moest worden opgehangen aan een constructie met betonankers. Daarna de kabels er één voor één in, daarna de platen plamuren, schuren en lakken, daarna alle 102 vazen schoonmaken en ophangen. Daarna alles programmeren. Een heel project op zichzelf. Dit lichtkunstwerk heeft ons evenveel tijd gekost als het ontwerp en uitvoeringsbegeleiding van een heel restaurant bijvoorbeeld, maar het was het waard. We zijn mega trots op deze productie. Ik zou het zo weer doen! Maar dan waarschijnlijk een stuk sneller met de ervaring die we nu hebben..."

Meer informatie:
Ruwe Bolster
Cruquiusweg 98a
1019 AJ Amsterdam
+31 (0)6 423 68 777
www.sherylleysner.com
www.ruwebolster.nu
sheryl@sherylleysner.com