Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Sammode geeft klassieke lichtontwerpen van Pierre Guariche opnieuw uit

De Franse verlichtingsfabrikant Sammode heeft een in de jaren '50 ontworpen collectie van Pierre Guariche opnieuw gelanceerd, waaronder een staande lamp met een geperforeerde 'zeilachtige' diffuser. De selectie van bureaulampen, vloerlampen, wandlampen en hanglampen zijn typerend voor Guariche's innovatieve benadering van in massa geproduceerde meubels en verlichting.

Als pionier in het Franse industriële ontwerp tijdens de naoorlogse periode, richtte Guariche in 1951 zijn eigen ontwerpbureau op om meubels en verlichting te creëren die gebruikmaken van de nieuwste productieprocessen om ze zo betaalbaar mogelijk te maken.

Bijna 70 jaar later heeft Sammode ervoor gekozen om enkele van de meest iconische verlichtingsontwerpen van Guariche in productie te brengen met behulp van moderne componenten en technologieën.

De G3-wandlamp heeft een geperforeerd metalen rooster dat een zacht, diffuus licht creëert. Elk van de producten vertoont een intelligent gebruik van materialen om een ​​passend en comfortabel lichtniveau te produceren.

De lampen worden ook bepaald door hun gebruik van rationele vormen en slimme mechanische details zoals verstelbare balansarmen, cantilevers en contragewichten. 

"Pierre Guariche heeft een compleet armaturenassortiment ontworpen om aan alle behoeften voor een bepaalde ruimte te voldoen", aldus Sammode Studio. "Zijn armaturen zijn enorm comfortabel en handig in gebruik, zonder zichtbare lichtbron en een geschikte lichtkwaliteit om een ​​sfeer te creëren of voor een specifiek gebruik, zacht, krachtig of zelfs verspreid door reflectie." 

De lampen zijn vooral gemaakt van metaal, dat is gebogen, gevormd en gevouwen in sculpturale vormen. Het licht wordt gereflecteerd door de metalen oppervlakken of verspreid door geperforeerde oppervlakken om het een zachtere, meer omgevingskwaliteit te geven.

Onder de opnieuw gelanceerde ontwerpen is de G30 staande lamp, ook bekend als de vlieger. Het beschikt over een witgelakte geperforeerde stalen kap die lijkt op het zeil van een boot die wordt ondersteund door mastachtige stangen van geborsteld messing.

De G3-wandlamp heeft een geperforeerd metalen rooster dat een zacht, diffuus licht creëert. Het metalen oppervlak heeft een hoekvorm en kan worden gekanteld om de verlichting naar behoefte te richten. Geperforeerd metaal vormt ook het buitenoppervlak van de ronde G13-plafondlampen, die een glazen Fresnel-lens hebben om diffuus licht op de onderliggende ruimte te werpen.

Guariche ontwierp de G25-wandlamp voor gebruik boven een eettafel, maar de verstelbare messing arm maakt hem geschikt voor gebruik in verschillende contexten. Een sculpturale metalen reflector aan het einde van de arm werpt een diffuus licht in de kamer.

Guariche was productief op het gebied van lichtontwerp in de jaren 1950 en creëerde meer dan 40 ontwerpen voor de Franse fabrikant Disderot. Hij was ook architect en interieurontwerper en ontving in 1965 de René-Gabriel-prijs die "ontwerpers van innovatieve, democratische en betaalbare meubels van hoge kwaliteit" erkent. Andere voorbeelden van klassieke ontwerpen die opnieuw zijn uitgebracht, zijn onder meer een gebalanceerde tafelklok ontworpen door Richard Sapper in 1960 en een stoel van Verner Panton uit een James Bond-film.

Meer informatie:
Sammode
www.studio.sammode.com

Publicatiedatum: