Fornuis doorbreekt beperkingen standaardbarbecue

Het Braziliaanse merk Noori wil gebruikers terugbrengen naar een tijd waarin "koken met vuur de kern van onze rituelen was" met zijn multifunctionele fornuis, dat kan worden gebruikt als een barbecue, pizzaoven of vuurplaats.

Het Noori-fornuis bestaat uit een gebogen behuizing gemaakt van hittebestendig vuurvast beton dat in twee delen is verdeeld. Een L-vormige geëmailleerde pijp bevat de brandstof en leidt warmte door het midden van het fornuis naar een grilloppervlak.

De configuratie van de kachel zorgt voor een bijna volledige verbranding voordat de vlammen het kookoppervlak bereiken, wat resulteert in intense hitte zonder de rook van een conventioneel vuur.

De makers van Noori hebben het product gebaseerd op het traditionele rocket stove ontwerp, dat hout met een kleine diameter verbrandt in een verbrandingskamer die is verbonden met een geïsoleerde verticale schoorsteen.

De Noori is ontwikkeld door drie vrienden die samen hebben gestudeerd aan de Permaculture Design Course aan de IPEMA-universiteit in Ubatuba (Brazilië). Permacultuur richt zich op het werken met, in plaats van tegen de natuur, met als doel design en ecologie te integreren.

"Het idee was om een ​​product te ontwerpen dat ons kon vervoeren van onze dagelijkse routine en overmatige informatiestroom, naar een tijd waarin vuur en koken met vuur de kern van onze rituelen vormden", legde het team uit.

Tijdens hun studie leerden ontwerper Eduardo Gayotto, milieu-ingenieur Plinio Ruschi en architect Pedro Heldt over de zeer efficiënte rocket stove, die ze hebben aangepast om een ​​veelzijdig product met meerdere functies te creëren.

"Het doel was om een ​​product te ontwerpen waar een ragu, een feijoada, een pasta, een pizza, gegrilde groenten en vlees mee konden worden bereid", aldus Gayotto. "We wilden breken met de beperkingen van een standaard barbecue."

Noori staat op de longlist voor de Dezeen Awards 2019. Het modulaire ontwerp van de kachel is ontwikkeld om een ​​extra grote vaste vorm te voorkomen. De kachel staat op drie poten met wielen, en heeft aan weerszijden houten handgrepen.


De brander bevindt zich aan de onderkant en de opening van de L-vormige buis is uitgelijnd met een gat in het betonnen omhulsel. De cilinder bevindt zich bovenop de brander en de roosters rusten op de opening aan de bovenkant.

De kachel kan worden gebruikt door pannen of stoofschotels op het oppervlak boven de warmtebron te plaatsen. Door houtskool aan het vuur toe te voegen kan Noori als een barbecue fungeren.

Een geëmailleerd deksel met een ingebouwde temperatuurmeter kan over de grill worden geplaatst zodat gerookt voedsel bereid kan worden. Door de toepassing van het deksel samen met een pizzasteen transformeert de raketkachel in een pizzaoven, terwijl het zonder die elementen ook gebruikt kan worden als een vuurplaats om te grillen.

De ontwerpers suggereerden dat het eenvoudige uiterlijk en het gebruiksgemak van het product het resultaat is van een aanpak die gericht is op functionaliteit, waarbij duurzaamheid, gezondheid, ervaring, ergonomie en esthetiek voorop stonden.

Meer informatie:
Noori
www.noori.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven