Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
'Ontwerper eerder gewerkt met zand, zeewier en zeezout'

Lampenkappen gecreëerd op basis van zwamvlokken

De Londense ontwerper Nir Meiri heeft een aantal lampenkappen gecreëerd op basis van mycelium, oftewel zwamvlokken. Mycelium is het netwerk van draden van een schimmel, dat meestal onder de grond wordt aangetroffen. Het materiaal is gebruikt als een alternatief voor kunstmatige materialen. Het statief van de minimalistische bureaulampen is gemaakt van conventioneel metaal, terwijl het scherm van de kap van mycelium is vervaardigd. Elke lamp wordt van onderen verlicht door een aparte lichtbron, dat door projectie op de mycelium-kap wordt veranderd in een zachte, natuurlijke gloed.

De lampenkappen van Nir Meiri zijn gecreëerd in samenwerking met de Londense startup Biohm. Dit bedrijf is gespecialiseerd in het leveren van duurzaam materiaal. De lampenkappen zijn gemaakt door oud papier in een vorm te plaatsen, waar vervolgens schimmelsporen aan worden toegevoegd. Na twee weken is het oud papier geheel verteerd door de schimmel en bevat de vorm nu alleen maar schimmeldraden. Dit mycelium wordt uit de vorm gehaald en vervolgens gedroogd. Als het mycelium volledig gedroogd is, wordt het in een platte vorm gedrukt, die gebruikt wordt als lampenkap.

Door de manier waarop mycelium afval zoals papier consumeert, is Meiri van mening dat meubelen, lampen en andere creaties met dit materiaal een manier kunnen zijn om van synthetisch afval af te komen. Volgens onderzoek van uit de Londense Kew Garders kunnen schimmels worden gebruikt om materiaal zoals plastic af te breken. Schimmels kunnen groeien op oppervlakken, waar de schimmel in kwestie enzymen afscheidt die de chemische band tussen plastic-moleculen afbreekt.

Meiri heeft eerder met ongebruikelijk materiaal gewerkt voor lampen, zoals met zand, zeewier en zeezout. De ontwerper wil bij de eigen creaties het natuurlijke uiterlijk van het materiaal behouden. In het geval van de mycelium-lampen werd hij geïnspireerd door de vorm van paddenstoelen en schimmels. De lampen lijken op hoe schimmels in het wild voorkomen.

De mycelium-lampen werden vorig jaar tijdens het jaarlijkse ontwerpfestival van Londen geïntroduceerd. Ook andere ontwerpers werken met het materiaal. De Britse meubelmaker Sebastian Cox heeft een aantal stoelen gecreëerd met een zijdeachtige voering op basis van mycelium.

Meer informatie:
Nir Meiri
info@nirmeiri.com  
www.nirmeiri.com 

Bron: Dezeen