De woningmarkt in Nederland is de afgelopen twintig jaar sterk veranderd, met een enorme stijging van woningprijzen. Sinds de oprichting van Calcasa in 2005, zijn de gemiddelde woningprijzen in Nederland van ongeveer 231.000 euro naar 509.000 euro gestegen, een verdubbeling. De prijsontwikkeling werd beïnvloed door economische pieken en crises, zoals de kredietcrisis van 2008-2013 en de coronapandemie, die de woningprijzen aanvankelijk niet dwongen te dalen. De recente stijgingen in rente en inflatie brachten tijdelijk een afkoeling, maar de prijzen blijven hoog.
Deze woning kost nu 509.000 euro, 20 jaar geleden wellicht 231.000 euro... FOTO FUNDA
De hypotheekrente heeft een grote rol gespeeld in de prijsstijgingen, met historische dalingen van onder de 2% van 2015 tot 2021, gevolgd door stijgingen sinds 2022. Woningtypen zoals vrijstaande woningen en appartementen zijn meer in trek dan twintig jaar geleden. Vooral starters hebben het moeilijk door de stijgende prijzen en overwaarde van bestaande huiseigenaren.
Regionaal zijn er sterke prijsverschillen: in Amsterdam stegen de prijzen met bijna 200%, terwijl sommige regio's zoals Limburg minder sterke stijgingen vertoonden. De woningvoorraad is steeds duurzamer geworden, maar de verduurzaming blijft een uitdaging, met veel woningen nog zonder energielabel.
De Nederlandse woningmarkt is de afgelopen twintig jaar harder gestegen dan het Europese gemiddelde, met een toename van 62% in plaats van de Europese 50%. De combinatie van schaarste, economische onzekerheid en demografische ontwikkelingen zorgt ervoor dat de woningvraag in Nederland voorlopig blijft groeien.|
Bron: Calcasa