Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Tuinmateriaal Marktmonitor: 'Consument zoekt vooral naar tegels, verlichting en hout'

Op het gebied van tuinmateriaal zoekt de consument vooral naar tegels, verlichting en hout. Maar nog vaker zoekt men naar complete tuinprojecten, zoals overkappingen of tuinhuisjes. Vooral de pergola is dit jaar erg in trek. Dit blijkt uit de Tuinmateriaal Marktmonitor 2024.


Foto: Dreamstime.

Online zoeken naar tuinmaterialen
Uit de database van zoekopdrachten die gerelateerd zijn aan tuinmateriaal blijkt dat in de afgelopen vier jaar er maandelijks ruim 1,3 miljoen zoekopdrachten in Nederland zijn uitgevoerd op het gebied van tuinmateriaal. Het zoekvolume is de afgelopen paar jaar licht afgenomen. Betrof het gemiddeld aantal maandelijkse zoekopdrachten in 2020 nog ruim 1,6 miljoen zoekopdrachten, in het jaar 2023 werd er maandelijks gemiddeld ruim 1,1 miljoen keer gezocht naar tuinmateriaal. Daarmee is het zoekvolume in drie jaar tijd met 28% afgenomen. Dat is niet zo verwonderlijk omdat tijdens het eerste corona-jaar het online zoeken naar tuinmateriaal juist explosief was toegenomen. De daling in de afgelopen paar jaar is een gevolg daarvan.

Ongeveer de helft van het jaarlijkse zoekvolume naar tuinmateriaal vindt plaats in de periode maart t/m juni. In de maand april wordt er het meest gezocht naar tuinmateriaal. Deze maand vertegenwoordigt 14,2 procent van het jaarlijkse zoekvolume. In de tweede helft van het jaar wordt er relatief weinig naar tuinmateriaal gezocht.

Soorten tuinmateriaal
Onder tuinmateriaal vallen in de analyses primair dode hardware, zoals tuinhout, bestrating, verlichting en complete bouwwerken zoals tuinhuisjes en overkappingen. Op het gebied van materiaalsoorten die de consument zoekt vertegenwoordigen tegels, verlichting en hout ruim driekwart van het totale zoekvolume naar tuinmaterialen. Het onderzoeksrapport gaat dieper in op de specifieke materiaalsoorten (soorten hout, sierbestrating, verlichting et cetera) en de ontwikkelingen daarvan.

Soorten tuinprojecten
Naast specifiek tuinmateriaal wordt er veel gezocht naar complete projecten die men al dan niet zelf samenstelt en bouwt of volledig laat plaatsen door een aanbieder of tussenpersoon. Naar welke soorten projecten wordt er het meest gezocht? De procentuele verdeling van de zeven belangrijkste onderscheiden soorten projecten ziet er als volgt uit.


Aandeel in het zoekvolume afgelopen vier jaar.

Ruim 40 procent van het zoekvolume met type project aanduiding heeft betrekking op een overkapping. In de afgelopen vier jaar werd er gemiddeld bijna 370 duizend keer per maand in de Google zoekmachine gezocht met de term "overkapping" in de zoekopdracht in relatie tot tuinmateriaal. Op de tweede plaats staat het tuinhuis met een aandeel van 17,7 procent in het zoekvolume. Op drie staat het terras, dat 10,7 procent van het zoekvolume vertegenwoordigt.

Er zijn verschillende soorten overkappingen die men kan overwegen voor in de tuin, afhankelijk van de behoeften, stijlvoorkeuren en budget. Zo vallen veel andere tuinprojecten zoals de pergola of veranda ook vaak onder de overkoepelende benaming overkapping. Hier zijn enkele veelvoorkomende soorten overkappingen:

Terrasoverkappingen: Dit zijn structuren die boven een terras worden geplaatst om bescherming te bieden tegen de elementen, zoals zon, regen en wind. Terrasoverkappingen kunnen vrijstaand zijn of aan het huis worden bevestigd en zijn meestal voorzien van een dakbedekking van polycarbonaat, glas, doek of houten latten.

Pergola's: Pergola's zijn open structuren met verticale palen die worden ondersteund door dwarsbalken en vaak begroeid zijn met klimplanten zoals wijnstokken of rozen. Ze bieden gedeeltelijke schaduw en creëren een architectonisch element in de tuin. Pergola's kunnen vrijstaand zijn of aan het huis worden bevestigd.

Tuinhuisjes: Tuinhuisjes zijn kleine, afgesloten structuren die vaak worden gebruikt voor opslag, ontspanning of als extra leefruimte in de tuin. Ze kunnen worden gebouwd van hout, metaal of kunststof en zijn verkrijgbaar in verschillende stijlen, variërend van traditioneel tot modern.

Serres: Een serre is een glazen overkapping die wordt gebruikt voor het kweken van planten en het verlengen van het groeiseizoen. Serres variëren in grootte van kleine hobbyserres tot grotere commerciële structuren en kunnen worden verwarmd voor het kweken van tropische planten of het starten van zaailingen.

Luifels: Luifels zijn vaak lichte, draagbare structuren die worden gebruikt voor tijdelijke schaduw op terrassen, bij zwembaden of op andere plekken in de tuin. Ze kunnen worden opgezet met behulp van een frame van metaal, aluminium of hout en zijn voorzien van een doek dat bescherming biedt tegen de zon.

Carports: Een carport is een overdekte structuur die wordt gebruikt voor het parkeren van auto's, campers, boten of andere voertuigen. Carports kunnen vrijstaand zijn of aan het huis worden bevestigd en zijn meestal open aan de zijkanten.

Tuinkassen: Tuinkassen zijn overdekte structuren die worden gebruikt voor het kweken van planten in een gecontroleerde omgeving. Ze zijn meestal voorzien van glazen of polycarbonaat panelen en kunnen worden verwarmd en geventileerd om optimale groeiomstandigheden te creëren.

Bij het kiezen van een overkapping voor de tuin houdt de consument veelal rekening met factoren zoals het beoogde gebruik, de beschikbare ruimte, het klimaat en het budget.

Uit het onderzoeksrapport blijkt dat de ontwikkeling van het aantal zoekopdrachten naar tuinprojecten voor vrijwel alle soorten benamingen van tuinprojecten globaal een gelijke trend doormaakt, in lijn met het totaal aan tuinmateriaal gerelateerde zoekopdrachten. In het begin van de corona pandemie kenden de overkapping en de carport een sterk boven gemiddelde ontwikkeling van het zoekvolume, dus van de interesse van de consument. Wat goed zichtbaar is in het rapport, is dat de pergola sinds begin 2023 een flink boven gemiddelde groei laat zien. De schutting laat sinds het jaar 2023 juist een sterk beneden gemiddelde ontwikkeling zien van het zoekvolume.

Pergola in 2024 populair
Voor het lopende jaar 2024 hebben de pergola, carport, overkapping en veranda een sterke uitgangspositie; de relatieve groei en/of de relatieve groeiversnelling is voor deze soorten tuintuinprojecten positief ten opzichte van de andere soorten projecten. Voor de schutting en het tuinhuisje zijn de prognoses minder gunstig voor dit jaar.

Meer informatie:
Van Es Marketing Services – Marktdata.nl
Willem de Clercqstraat 53
7604 AR Almelo
0546 45 66 62
[email protected]
www.marktdata.nl

Publicatiedatum: