Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Tuinmateriaal Marktmonitor 2024 ziet trends op het gebied van overkappingen

In de Tuinmateriaal Marktmonitor 2024 staan alle trends en ontwikkelingen op het gebied van materiaalgebruik of overige productkenmerken en opties bij overkappingen. Ook de meest gezochte aanbieders lees je bijvoorbeeld in het rapport. Tevens wordt duidelijk dat de consument op het gebied van overkappingen met name zoekt naar terrasoverkappingen.

Het afgelopen jaar kenden de overkappingen voor de barbecue en de camper echter de sterkste procentuele groei. Er zijn zeer veel verschillende soorten overkappingen die men kan overwegen voor in de tuin, afhankelijk van de behoeften, stijlvoorkeuren en budget.


Alvaro van SUNS. Een kant-en-klare overkapping voor je terras. Foto ter illustratie.

Enkele veelvoorkomende soorten overkappingen zijn:

Terrasoverkappingen: Dit zijn structuren die boven een terras worden geplaatst om bescherming te bieden tegen de elementen, zoals zon, regen en wind. Terrasoverkappingen kunnen vrijstaand zijn of aan het huis worden bevestigd en zijn meestal voorzien van een dakbedekking van polycarbonaat, glas, doek of houten latten.

Pergola's: Pergola's zijn open structuren met verticale palen die worden ondersteund door dwarsbalken en vaak begroeid zijn met klimplanten zoals wijnstokken of rozen. Ze bieden gedeeltelijke schaduw en creëren een architectonisch element in de tuin. Pergola's kunnen vrijstaand zijn of aan het huis worden bevestigd. Pergola's worden in een apart hoofdstuk behandeld in het onderzoeksrapport.

Tuinhuisjes: Tuinhuisjes zijn kleine, afgesloten structuren die vaak worden gebruikt voor opslag, ontspanning of als extra leefruimte in de tuin. Ze kunnen worden gebouwd van hout, metaal of kunststof en zijn verkrijgbaar in verschillende stijlen, variërend van traditioneel tot modern. Ook tuinhuisjes worden in een apart hoofdstuk behandeld.

Serres: Een serre is een glazen overkapping die wordt gebruikt voor het kweken van planten en het verlengen van het groeiseizoen. Serres variëren in grootte van kleine hobbyserres tot grotere commerciële structuren en kunnen worden verwarmd voor het kweken van tropische planten of het starten van zaailingen.

Luifels: Luifels zijn vaak lichte, draagbare structuren die worden gebruikt voor tijdelijke schaduw op terrassen, bij zwembaden of op andere plekken in de tuin. Ze kunnen worden opgezet met behulp van een frame van metaal, aluminium of hout en zijn voorzien van een doek dat bescherming biedt tegen de zon.

Carports: Een carport is een overdekte structuur die wordt gebruikt voor het parkeren van auto's, campers, boten of andere voertuigen. Carports kunnen vrijstaand zijn of aan het huis worden bevestigd en zijn meestal open aan de zijkanten.

Tuinkassen: Tuinkassen zijn overdekte structuren die worden gebruikt voor het kweken van planten in een gecontroleerde omgeving. Ze zijn meestal voorzien van glazen of polycarbonaat panelen en kunnen worden verwarmd en geventileerd om optimale groeiomstandigheden te creëren.

Naast deze vrij algemene soorten overkappingen zoekt de consument ook frequent naar meer specifieke overkappingen, zoals een overkapping voor de fiets, veranda, barbecue, buitenkeuken, voordeur, balkon of zelfs voor de robotmaaier. Maar veruit het grootste deel van het online zoekvolume naar overkappingen heeft betrekking op een terrasoverkapping.Bovenstaande figuur geeft de posities weer van de meest gezochte soorten overkappingen van het jaar 2023. De grootte van het bolletje van een soort overkapping geeft de relatieve omvang weer van de desbetreffende soort overkapping in het online zoekverkeer naar overkappingen. Hoe meer een soort overkapping bovenin het figuur staat afgebeeld, des te sterker de relatieve groei van het zoekvolume was in het jaar 2023 (ten opzichte van de andere soorten overkappingen). Hoe meer de soort overkapping rechts in het figuur staat, des te positiever de relatieve groeiontwikkeling is van het soort overkapping. Rechts van de y-as duidt op een relatief versnellende groei, links van de y-as betekent een relatief afnemende groei.

Kortom, hoe groter het bolletje en des te meer rechts bovenin het figuur, des te populairder de soort overkapping aan het worden is ten opzichte van de andere soorten overkappingen. Het figuur toont in feite de soort overkapping trends voor het komende jaar, gebaseerd op de ontwikkelingen van de afgelopen paar jaar. De ervaring leert dat de relatieve omvang van het zoekvolume en de relatieve groei in de loop der tijd minder sterk fluctueren dan de relatieve groeiversnelling. De relatieve groeiversnelling zal namelijk niet ieder jaar versnellend kunnen zijn. Na een jaar van relatief sterke groei is de kans groot dat in het daarop volgende jaar de groei minder sterk versnelt, omdat deze wordt vergeleken met de versnelling in het voorgaande jaar.

De overkappingen voor de veranda, camper, barbecue, robotmaaier, caravan en auto hebben een sterke uitgangspositie; de relatieve groei en/of de relatieve groeiversnelling is voor deze soorten overkappingen positief ten opzichte van de andere soorten overkappingen. De vooruitzichten voor overkappingen van het dakterras of het terras zijn minder positief.

Bron: Tuinmateriaal Marktmonitor 2024

Meer informatie:
Van Es Marketing Services
Willem de Clercqstraat 53
7604 AR Almelo
0546 45 66 62
[email protected]
www.marktdata.nl

Publicatiedatum: