Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Zo kom je van wespen af

Wespen zijn belangrijke insecten, die de aantallen van veel andere insectenplagen in onze tuinen laag houden. Maar als de wespen te talrijk worden en te dicht bij huizen en terrassen komen, vinden veel mensen dat onaangenaam. Bovendien kan het gevaarlijk zijn voor mensen die allergisch zijn voor wespensteken. Daarom is wespen bestrijden op plaatsen waar je vaak buiten zit een goed idee. Hier volgen enkele tips.

Voorkom de bouw van een wespennest

Voorkomen is beter dan genezen, en er zijn een aantal maatregelen die je kunt treffen om te voorkomen dat je een wespennest in de buurt krijgt. In het voorjaar is het de wespenkoningin die rondvliegt op zoek naar een plek om te wonen. Als je bang bent dat er in de buurt van het huis een wespennest wordt gebouwd en of je ziet een wesp die steeds naar dezelfde plek terugkeert, kijk dan goed om vast te stellen of er al dan niet een nest gebouwd wordt. Ook kun je insectennetten plaatsen voor ventilatieroosters of andere ingangen om te voorkomen dat de wespen er binnenkomen. Houd ook het perceel, het terras en het balkon vrij van gemorst materiaal of ander vuil. De geur van vuilnisbakken kan wespen aantrekken.

Verwijder het wespennest

Bouwen de wespen toch een nest op een onhandige plek, is het het beste om deze te verwijderen. Soms zitten ze boven de voordeur of in het tuinhuisje, vrijwel altijd in de bescherming van een dak. Wespennesten zijn gemaakt van hout dat door de wespen fijngekauwd is, en vermengd met hun speeksel. Verwijder het nest gerust al in het voorjaar, en bij voorkeur 's avonds wanner de wespen zich in het nest bevinden, en rustiger zijn dan overdag. Gebruik voor kleinere nesten een plastic zak, en voor grotere nesten bestrijdingsmiddelen, die je direct in het nest spuit. Vergeet niet om daarbij beschermende kleding te dragen. Als het moeilijk is om bij het wespennest te komen, of als je het ongemakkelijk vindt om het zelf te verwijderen, kan het goed zijn om een ​​professional in te schakelen.

Vermijd dat zoetigheden open en bloot liggen

Om te voorkomen dat er wespen op je afkomen als je buiten zit, kun je het beste vermijden dat zoetigheden open en bloot liggen. Dit trekt namelijk wespen aan. Als je buiten eet, kun je het beste alle lekkernijen afdekken. Dek ook flessen en blikjes waar je direct uit drinkt altijd af, omdat het risico bestaat dat er een wesp in kruipt. Zelfs zoete parfums kunnen wespen aantrekken. Eventueel kun je iets lekkers voor de wespen, zoals een stukje fruit, op een ruime afstand zetten zodat ze eerder daar naartoe getrokken worden. Mocht er toch een wesp op je af komen, maar dan geen plotselinge bewegingen als de wesp in de buurt is.

Natuurlijke middelen tegen wespen

Er zijn ook een aantal natuurlijke middelen die je kunt gebruiken tegen wespen. Giet bijvoorbeeld kruidnagels in een gespleten sinaasappel of citroen, en zet deze in de tuin neer. Of doe munt in een kom met water. Ook koffiepoeder in een kom kan wespen afschrikken, aangezien wespen niet houden van de geur van koffie. Je kunt zelfs je eigen wespenwerende spray maken. Wespen houden absoluut niet van pepermuntgeur. Meng een eetlepel pepermuntolie met een liter water in een spuitfles, en je hebt je eigen wespenwerende paraat.

Publicatiedatum: