Je hoeft maar even op Pinterest of een ander social media platform te scrollen of je komt overal plaatjes tegen van prachtige tuinen. Een mooie vijver, prachtige planten, een moestuin: noem het maar op. 2023 was voor veel mensen het jaar om de tuin eens goed onder de aandacht te brengen en groener te maken dan ooit tevoren. Ook in het nieuwe jaar zetten we veel trends door van het afgelopen jaar. Benieuwd naar de trends van 2024? Lees dan snel verder.

C’est la vie
Het leven vieren is hét thema van het nieuwe jaar. Dit thema is ook niet te missen: overal in tuinwinkels komen we vrolijke, warme kleuren tegen. Van roze en rood tot oranje en geel, het zijn de kleuren die je tuin een net wat warmere en dus huishelijke sfeer gaan geven. Mooi is het om deze kleur niet alleen terug te brengen in je plantenkeuze, maar ook in de meubels die je kiest. Dit kan je doen door bijvoorbeeld een van de vele verschillende tuinsets te kiezen met kussens in warme kleuren. Deze warme kleuren werken goed in combinatie met houten en rieten meubels. Zo creëer je als het ware een mediterrane sfeer in je tuin: een ideale locatie voor een gezellig zomerfeest!

Een oase aan rust, met een kleine twist
Ben je wat minder van drukke kleuren en warme tonen? Geen probleem, want dan kan de trend van ‘een oase aan rust’ zomaar beter bij jou passen. Deze trend zet in op rustige kleuren als pasteltinten in combinatie met robuuste materialen. Deze samenwerking kan zorgen voor een prachtige, dromerige sfeer waardoor je een soort botanische tuin creëert. Door ook opvallende elementen vervolgens toe te voegen creëer je mooie contrasten. Hierbij kan je denken aan robuuste planten met sierlijke grassen, maar ook stenen ornamenten samen met platen in pasteltinten. Zo ontstaat er een heerlijke sfeer in je tuin waar je samen met je gezin van kan gaan genieten.

Één met de aarde
Nog niet helemaal overtuigd van de vorige twee trends? Misschien is dan de trend ‘één met de aarde’ iets voor jou. Bij deze trend zetten we eigenlijk de ‘aarde’ in het zonnetje en staan we stil bij het leven en de vruchtbaarheid die zij biedt. Hoe zien we dat terug in de tuin? Door gebruik te maken van natuurlijke, ruwe materialen en organische vormen. In tegenstelling tot veel andere trends die een duidelijke ordening in de tuin aanbrengen, gaat het er bij deze trend juist om dat elementen willekeurig worden geplaatst. De tuin lijkt op deze manier niet door mensen, maar door de natuur zelf gemaakt. Zo kun je bijvoorbeeld rotsblokken of roestbruine banken in je tuin zetten in combinatie met sierlijke wilde plantensoorten. Vergeet niet comfortabele outdoor ligbedjes in je tuin te plaatsen, zodat je heerlijk kan genieten van wat moeder natuur te bieden heeft.