De tuin is de ideale plek om te ontspannen en te genieten van de buitenlucht. Een goede inrichting is tenslotte de sleutel tot ultieme ontspanning. Of je nu een grote of kleine tuin hebt, met deze tips creëer je een prachtige buitenruimte die past bij jouw smaak en behoeften.

Effectief een kleine tuin inrichten
In kleine tuinen is het belangrijk om slim om te gaan met de beschikbare ruimte. Gebruik hoge, schaduwtolerante planten langs de muren en overweeg een pergola met klimplanten om inkijk te verminderen. Hoogteverschillen, zoals een zitkuil of een verhoogd terrasje, kunnen een kleinere tuin ruimer doen lijken.Rust en eenvoud
Een Zen-tuin, ook bekend als steen- of rotstuin, is een serene plek met Oosterse elementen. Denk aan planten zoals bonsai, bamboe, mos en de Japanse esdoorn. Stenen en grind zijn hier een bijvoorbeeld ook veelgebruikte elementen, net oals stromend water voor een rustgevende sfeer (en geluid!).

De voortuin
De voortuin is het eerste wat mensen zien, en tevens een plek waar je kunt genieten van wat extra zon als je geluk hebt. Kies hier bijvoorbeeld voor een onderhoudsvriendelijke inrichting met een balans tussen bestrating en groen. Zorg ervoor dat de kleuren van de bestrating goed aansluiten bij je huis. Hoge beplanting kan privacy geven, maar houd rekening met het uitzicht vanuit de woning. Misschien is een tuinset kopen hier ook wel een slimme optie voor jou om die extra zonnestralen te pakken.

Variatie in grote tuinen
Grote tuinen staan gelijk aan een groot aantal mogelijkheden. Kies hier voor vaste planten die weinig onderhoud nodig hebben. Als je kinderen of huisdieren hebt, is een ruim grasveld onmisbaar voor spelen. Creëer verschillende zones, zoals meerdere terrassen of een afgelegen romantisch hoekje.

Diepte in brede tuinen
In brede, ondiepe tuinen is het creëren van diepte belangrijk. Vermijd daarom hoge afscheidingen aan het einde van de tuin en kies juist eerder voor neutrale kleuren voor schuttingen. Door met diagonalen te werken, zoals een schuin pad, creëer je bijvoorbeeld meer diepte.

Met oog voor dieren
Wil je een tuin die aantrekkelijk is voor dieren zoals vlinders en vogels? Kies dan voor een combinatie van bloemrijke planten en hogere bomen. Een insectenhotel en een vijver kunnen de biodiversiteit in je tuin verder verhogen. Heb je echt een flinke tuin en ben je een dierenliefhebber? Kijk dan eens naar een stukje voor een mini boerderij.

Onderhoudsvriendelijke tuin
Als je weinig tijd hebt voor tuinonderhoud, kies dan voor een onderhoudsvriendelijke tuin. Gebruik bodembedekkers en planten die weinig snoeiwerk nodig hebben. Beperk het gazon en overweeg kunstgras als alternatief.

Bij het inrichten van je tuin mag bovendien een comfortabele tuinset niet ontbreken. Kies een set die past bij de stijl van je tuin en zorg voor een gezellige plek om te ontspannen!