Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Advertorial

Een hekwerk aanleggen: wat komt daarbij kijken?

Een hekwerk om je erf zorgt niet alleen voor een mooie, afgewerkte uitstraling, maar is ook praktisch als het aankomt op het beschermen van je eigendommen en het weren van ongewenste bezoekers. Omdat echter ieder erf en iedere tuin anders is en andere behoeften heeft, is de aanleg van een hekwerk vrijwel altijd maatwerk. In dit artikel bespreken we met welke onderdelen je rekening moet houden als je een hekwerk gaat aanleggen.


Foto ter illustratie © Darryl Brooks | Dreamstime.com

De basis van een hekwerk: het hang- en sluitwerk
De basis van ieder hekwerk is het hang- en sluitwerk. Deze hekwerkonderdelen zorgen ervoor dat de poort soepel kan openen en sluiten, dat deze daadwerkelijk op slot gedaan kan worden én dat deze stevig op zijn plek blijft zitten.

Ophanging voor een soepele werking
Om te beginnen: de ophanging van de poort. Hiervoor wordt gebruikgemaakt van zowel aanlaslippen als scharnieren, die beide hun eigen functie vervullen.

Bij een metalen hekwerk vormen aanlaslippen een essentieel deel van de ophanging, doordat hekwerkonderdelen hiermee aan de hekwerkstaander gelast kunnen worden. Zo ontstaat er een verbinding die niet verbroken kan worden, waardoor je gegarandeerd bent van een hekwerk dat jarenlang meegaat.

De scharnieren zijn vervolgens de onderdelen die de daadwerkelijke beweging mogelijk maken. Zonder deze onderdelen mist de poort namelijk een draaipunt. Bij schuifpoorten zijn scharnieren niet altijd noodzakelijk, omdat deze een andere werking hebben, maar vrijwel iedere draaipoort heeft baat bij kwalitatief hoogwaardige scharnieren die goed bestand zijn tegen roest en corrosie. Dat voorkomt piepen en kraken en zorgt ervoor dat de poort gemakkelijk geopend kan worden.

Sluitwerk voor de beveiliging
Voor de beveiliging van je hekwerk kunnen we kijken naar zowel eenvoudige poortsloten als geavanceerde poortsluiters, die ervoor zorgen dat het hek automatisch gesloten wordt zodra je gepasseerd bent.

Mocht je niet willen dat buitenstaanders je erf kunnen betreden en is dit specifiek de reden dat je een hekwerk wilt aanleggen, dan kun je in ieder geval niet zonder poortslot. Hierbij heb je de keuze uit een aantal verschillende opties, van eenvoudige schuifsloten tot ingebouwde cilindersloten en van bloksloten tot krachtige magneetsloten.

Waar een schuifslot er vooral voor zorgt dat de poort ook dicht blijft zodra je deze gesloten hebt, zorgen cilindersloten en bloksloten voor daadwerkelijke vergrendeling. Voor het allerhoogste beveiligingsniveau kunnen magneetsloten van pas komen, zoals die wel op bedrijventerreinen gezien worden en die met de meeste inbraakgereedschappen simpelweg niet geopend kunnen worden.

Poortsluiters kunnen hier nog eens bovenop komen, die meestal gebruikmaken van veren of hydraulische systemen om het geopende hek weer achter je dicht te trekken. Met de juiste configuratie valt dit daarna automatisch in het slot, zodat je je om dat stukje beveiliging geen zorgen hoeft te maken.

Het uiterlijke aspect: stijlkwesties
Natuurlijk hebben we eerder vastgesteld dat hekwerken niet alleen maar decoratieve doeleinden hebben, maar dit betekent niet dat het uiterlijke aspect zomaar vergeten mag worden. Met een mooie afwerking zorg je ervoor dat je ook graag tegen je nieuwe hekwerk aankijkt en dat je met meer plezier tuin doorbrengt op je erf of in je tuin.

Paalkoppen
Waar paalkappen vooral functioneel zijn doordat ze de palen van je hekwerk afsluiten en beschermen tegen de regenval, kun je met decoratieve paalkoppen hetzelfde effect bereiken en je hek tegelijkertijd op een stijlvolle manier afmaken. Hierbij kun je denken aan verschillende elementen, van klassieke hekpunten en gietijzeren dennenappels tot moderne stalen bollen en pieken. Een extra voordeel van de puntige opties is dat deze zorgen voor een extra laag van beveiliging, doordat niemand hier met plezier overheen zal klimmen!

Overige decoratieve elementen
Qua overige decoratieve elementen voor je hekwerk komen we aan bij de verfraaiing van onder andere de spijlen zelf. Hiervoor zijn verschillende metalen onderdelen verkrijgbaar die op prachtige wijze in je hekwerk zelf kunnen worden gelast, om er een bijzonder geheel van te maken. Ringen, vierkanten, spiralen en sierkrullen: afhankelijk van je stijl en smaak maak je hier een hekwerk mee dat zowel hypermodern als oud-Hollands en traditioneel kan zijn. Ben je geïnteresseerd in een hek dat weinig anderen in hun tuin hebben, dan is het aan te raden om het jouwe te laten ontwerpen door de professional.

Eventuele automatisering: poortopeners
Om je hek tot slot helemaal compleet te maken, kun je nog overwegen om het te automatiseren. Voor verschillende soorten hekwerken bestaan verschillende soorten poortopeners, van schuifpoort- tot draaipoortopeners, die ervoor zorgen dat je de poort met één druk op de knop op de afstandsbediening of in de app kunt openen. Vooral voor wie bijvoorbeeld regelmatig met de auto moet passeren, kan dit zeer voordelig zijn, omdat je dan niet eerst de auto hoeft te verlaten om de poort handmatig te openen.

Conclusie
Kortom, door een hekwerk aan te leggen verbeter je niet alleen de esthetiek van je erf, maar verbeter je ook de beveiliging van je terrein. Door vervolgens te kiezen voor handige poortautomatisering, verhoog je je eigen gemak én geniet je van een stukje luxe. Overweeg je dus nog een hek met poort rondom je tuin te laten realiseren, vergeet dan niet de talloze personalisatie-opties die je hebt en bespreek je wensen vooral met een professional, die de aanleg graag voor je uit handen neemt.

Publicatiedatum: