Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Belangrijkste ontwikkelingen tijdens Workspace Design Show

Evelien Reich en Monique van der Reijden zien drie overkoepelende trends in de branche

Gisteren, donderdag 12 oktober, is het twee dagen durende event Workspace Design Show in Amsterdam beƫindigd. Op deze vakbeurs lag de focus op de toekomst van werkruimtes. In totaal namen 75 interieurbedrijven deel aan de eerste editie van de beurs, die na een succesvolle lancering in Londen naar Amsterdam is gekomen. Verder vonden er tijdens deze editie 13 paneldiscussies plaats. Er waren meer dan 50 sprekers aanwezig.

Er was ontzettend veel te zien op deze vakbeurs; akoestische wandpanelen, gerecyclede vloeren, designverlichting en meubels in alle soorten en maten. Maar wat zijn de highlights? Evelien Reich, editor in Chief ELLE Decoration, en trendwatcher Monique van der Reijden namen ons mee in de belangrijkste ontwikkelingen binnen de branche.


Karin Dijksman (van Dijksman Communicatie), Evelien Reich (ELLE Decoration) en Monique van der Reijden (trendwatcher) tijdens de afgelopen editie van Workspace Design Show. in de RAI Amsterdam.

Drie pijlers
"Het kantoorlandschap is flink aan het veranderen", trapt Evelien af. Als voorbeeld geeft ze het aantal keren dat we nog 'naar kantoor gaan'. "Door corona is dit proces versneld. We gaan toch een stuk minder vaak naar kantoor, dan voor de pandemie?", vraagt ze zich hardop af.

"Eigenlijk zijn alle ontwikkelingen samen te brengen in drie trends: verzachting, vergroening en verhuiselijking", vult Monique aan. "Zachte materialen en organische vormen zijn enorm populair en je ziet dat de grens tussen huis en kantoor vervaagt. Tevens wordt de connectie met de natuur steeds sterker. Er is meer aandacht voor frisse lucht, zonlicht en planten binnen werkplekken. Uiteraard zie je dit ook overduidelijk terug in het gebruik van natuurlijke en recyclebare materialen."

Verzachting
Op de stand van de Italiaanse producent Pedrali waren allerlei soorten meubelen te bewonderen. Allemaal zijn ze gericht op de veranderende werkruimte. Evelien legt uit dat de trend 'verzachting' overduidelijk terugkomt in de designs. "Vroeger waren kantoren erg mannelijk, maar je ziet dat er meer vrouwelijke accenten aan toegevoegd worden. Bijvoorbeeld door het gebruik van zachtere kleuren en ronde vormen. Hierdoor ontstaat er een balans; niet mannelijk of vrouwelijk. Je zou kunnen zeggen dat het interieur non-binair wordt."



Verhuiselijking
De volgende stop: Viccarbe. De Spaanse meubelproducent presenteert voor het eerst de stoel Aleta Executive, ontworpen door Jaime Hayon. Hij richtte in 2000 zijn eigen studiopraktijk op en wijdde zich vanaf 2003 volledig aan zijn persoonlijke projecten. Aleta Executive wordt eruit gepikt door Evelien en Monique, omdat het geen standaard kantoormeubel is. Compleet anders dan het meubilair 'van vroeger'.

"Hier wordt de verhuiselijking goed weergegeven", stellen de trendwatchers. "Dit meubelstuk komt zowel in een werkplek als in een woning tot zijn recht. Het verschil tussen deze twee ruimtes wordt met de dag kleiner. Er wordt steeds minder onderscheid tussen gemaakt. Interieur is interieur."



Vergroening
Ook Vepa sluit naadloos aan op de eerder genoemde ontwikkelingen in de branche. De meubelfabrikant produceert sinds 1951 kantoor- en projectmeubelfabrikanten. Tijdens de beurs laat Vepa van alles zien, waaronder de Hemp. Dit is volgens het bedrijf de eerste stoelencollectie ter wereld met een kuip die volledig bestaat uit hennep en biologische hars. Een materiaal dat CO2 opneemt in plaats van uitstoot en volledig recyclebaar is in dezelfde vorm.

"Dit is een uitstekend voorbeeld van vergroening", vult Monique aan. De reststroom van vezels, die uit de hennepverwerking wordt gebruikt als grondstof, blijven zichtbaar. Dit geeft de stoel karakter. "Vroeger moest alles glad en strak zijn. Tegenwoordig hoeft dat niet meer. Nu zie je steeds vaker dat het gebruikte materiaal zichtbaar blijft."



Regelgeving
Ten slotte zien Evelien en Monique dat vergroening binnen de branche gestimuleerd wordt vanuit de overheid. De regelgeving wordt geleidelijk aangepast. "Nu al zijn er veel bedrijven actief mee bezig", dat is volgens de dames een positieve ontwikkeling. "Denk bijvoorbeeld aan bedrijven die (oude) producten terugnemen om vervolgens te recyclen of weer door te verkopen als vintage."

Studio Henk is een goed voorbeeld hiervan. Hoewel de meubels ontworpen worden om generaties lang mee te gaan, kan het soms zo zijn dat een klant een meubelstuk ontgroeid en een opknapbeurt niet voldoende is. Hoewel ze de klanten aanmoedigen hun product zoveel mogelijk een tweede leven te geven, bieden we ook een teruggave dienst aan. Terug gebrachte producten zullen worden opgeknapt of opgefrist en vervolgens verkocht worden via ons jaarlijkse reSTORE evenement.



Meer informatie:
Workspace Design Show
www.workspaceshow.nl