Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Aantal miljonairs in Nederland stijgt: waar doen ze het van?

1 op de 25 koopwoningen heeft een waarde van meer dan een miljoen. Wie (nog) niet in een miljoenenwoning woont denkt waarschijnlijk: “Waar doen ze dat van?” Van Bruggen Adviesgroep gaat in op deze vraag.

In Nederland waren er eind 2022 ongeveer 195.000 miljoenenwoningen (bron: Calcasa). We hebben overigens veel meer miljonairs dan miljoenenwoningen in Nederland. Volgens het CBS hadden we in 2021 317.400 huishouden met een miljoen vermogen (inclusief waarde woning en na aftrek van een hypotheek). Je hoeft dus niet per se een dure woning te hebben om miljonair te zijn. Maar het helpt wel.



Van villa naar rijtjeshuis
Wie tien jaar terug in een miljoenenhuis woonde, had waarschijnlijk een villa of grachtenpand. Tegenwoordig zien we dat soms ook een rijtjeshuis of een bovenwoning in Amsterdam meer dan een miljoen kan kosten. De enorme prijsstijgingen van de afgelopen jaren hebben de groep miljonairs behoorlijk doen groeien. Het aantal miljonairs groeide van 168.500 in 2013 naar 317.400 in 2021.

In bijgaande grafiek hebben we de CBS- prijsindex van bestaande woningen (2013 tot en met 2022) gecombineerd met de miljonairsindex (aantal miljonairs). We zien dat het aantal miljonairs in de periode iets harder gegroeid is dan de prijsindex van bestaande woningen. Als we de lijn doortrekken, dan verwachten wij dat het aantal miljonairs voor het jaar 2022 uitkomt rond de 360.000.



Op weg naar miljonairschap
De prijsontwikkeling van woningen is het afgelopen decennium exceptioneel geweest. Daar kun je niet tegen aan werken. Bijna alle huizenbezitters hebben hun vermogen de afgelopen jaren dankzij de huizenprijsstijging fors zien toenemen en zijn weer een stukje dichter bij het miljonairsschap gekomen. Het verleden biedt overigens geen garantie voor de toekomst. Sinds de zomer van vorig jaar zien we dat de prijzen van woningen licht dalen, maar de kans is groot dat dit slechts van korte duur is. De hoge inflatie wordt steeds meer doorgerekend in hogere salarissen, waardoor consumenten weer steeds meer kunnen lenen en de huizenprijzen waarschijnlijk weer gaan stijgen.

Over een langere periode zien we dat huizenprijzen iets harder stijgen dan de inflatie. Dat is misschien dan ook meteen een ontnuchterende conclusie: de vermogens van de meeste mensen zullen stijgen, maar als je corrigeert voor inflatie gaat dat een heel stuk minder hard.