Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Inflatie daalt in Nederland maar onderliggende prijsdruk houdt aan

De door CBS gepubliceerde voorlopige raming voor het inflatiecijfer van januari komt uit op 7,6% jaar-op-jaar (j-o-j). Het is een interessant cijfer, omdat het de eerste maand is met het prijsplafond. "Vanwege het januaricijfer hebben wij onze inflatieramingen (CPI) opwaarts bijgesteld van 3,7% naar 4,4% in 2023 en van 3,5% naar 4% in 2024", aldus economen Aggie van Huisseling en Jan-Paul van de Kerke van ABN Amro.



Twee trends beïnvloeden de inflatie dit jaar. Enerzijds gaat er door het prijsplafond een drukkend effect uit van de energieprijzen op de inflatie. Anderzijds verbreedt de inflatie zich. De gestegen energieprijzen leiden namelijk tot hogere goederen-, diensten- en voedingsprijzen.

"Wij verwachten dat de prijsdruk vanuit industriële goederen de komende maanden al in kracht zal afnemen. De prijsdruk uit voeding en diensten daarentegen is hardnekkiger en houdt nog tot ver in 2023 aan. Hierdoor komt de kerninflatie, dus de inflatie geschoond voor volatiele energie en voedingsprijzen, die in januari verder steeg naar 6,4%, ook in 2023 ver boven de door de ECB beoogde 2% uit. Hieronder lopen we de belangrijkste componenten van het inflatiecijfer af."

Bron: ABN Amro

Publicatiedatum: