Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
De Fabbian collecties: citaten uit stijlen van andere periodes

Mixen van materialen en architecturen gemaakt van licht

In de loop der tijd hebben experimenten met materialen en combinaties van materialen in de esthetiek van het lichtontwerp verschillende manieren bepaald om het licht zelf waar te nemen en onverwachte decoratieve effecten in de architecturale ruimte teweeggebracht. De Fabbian catalogus bevat een breed scala van deze expressieve mogelijkheden. Sommige gaan al jaren mee - en overleven de veranderende trends - en andere zijn recenter. Het zijn allemaal uitingen van een ziel met een eigen karakter.Het principe van de Armilla-collectie van Lorenzo Truant is de glanzend witte glazen diffuser, ingetogen door metalen structuren die het bijna nonchalant vasthouden met enkele dunne metalen ringen (verchroomd, verguld of gepolijst) die tijdens het fabricageproces in het gesmolten glas worden gevangen terwijl het uithardt: de hemelse bewegingen van planeten en sterren, in een hedendaagse renaissancevoorstelling.

 De Saya-familie van Giò Minelli en Marco Fossati omvat drie versies in verschillende maten en vormen die kunnen worden gecombineerd tot elegante composities die perfect zijn voor gelegenheden als bars en restaurants. Het glas is geblazen binnen een dichte structuur van metalen draden, in een regelmatige samenstelling van 360° die de lamp omgeeft. Het homogene, diffuse licht wordt niet onderbroken door de grafische tekens van het metaal, maar is altijd een theatrale hoofdrolspeler.

Naast het ontwerpen van verlichtingsarmaturen die stilistisch onopvallend zijn, biedt Fabbian ook andere die meer uitgesproken zijn. Amulette Art van Bernhardt & Vella, bijvoorbeeld, is beschikbaar in een hang- of wandversie die een synthese is van Art Deco en hedendaags, door te experimenteren met de effecten die een LED-licht teweegbrengt wanneer het door een dikke plaat gegoten kristalglas met gehamerde randen gaat, vastgehouden door een geometrische metalen component.

Het in 2022 door Alessandro Di Prisco gecreëerde systeem, dat een weg van absolute originaliteit bewandelt, is bijzonder geschikt voor minimalistische interieurs in grote ruimtes die vaak ook hoog kunnen zijn. In dergelijke ruimten suggereren de metalen elementen van Dome, die modulair zijn en op oneindig veel manieren kunnen worden gecombineerd, de contouren van architecturale bogen en gewelven. Elk armatuur bestaat uit een cilinder/lamp met een zeer efficiënte LED-bron, bevestigd op een 1 m brede boog die aansluit op de volgende cilinder: een lichtgewicht bovengrondse structuur die de vorm suggereert van een gebouwde vorm die bestaat binnen een grotere ruimte, als aanvulling op de andere functies en kenmerken van het interieur.

Publicatiedatum: