Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Stemming over eindbod levert onvoldoende draagvlak op

Signify moet met verbeterd cao-bod komen

CNV-leden hebben in juni hun stem kunnen uitbrengen over het opnieuw gedane eindbod van Signify van 4 juni. Naast het feit dat veel leden geen gebruik hebben gemaakt van hun stemrecht geven de respondenten aan niet te kunnen instemmen met het voorliggende eindbod. Dat meldt de CNV.


Foto: Dreamstime.

Wat betekent deze uitkomst?
Het betekent dat er geen overeenstemming is over het gedane eindbod. Deze uitkomst is vervolgens gedeeld met Signify. Ook de uitkomsten van de ledenstemmingen bij de andere vakbonden hebben hetzelfde resultaat opgeleverd. Dit houdt in dat er over de looptijd van 1 juli 2023 tot en met 30 juni 2024 geen sprake zal zijn van een cao die is overeengekomen met cao-partijen. Het betekent ook dat er geen afspraken zijn gemaakt over loonontwikkeling over de afgelopen 12 maanden en er ook geen aanvullende secondaire afspraken zijn gemaakt waaronder een verlenging van het sociaal plan van 12 maanden naar 24 maanden.

Waar staat Signify?
Signify onderbouwt haar eindbod door te stellen dat ingaan op het gezamenlijk gedane eindbod van vakorganisaties zou leiden tot een onverantwoorde stijging van de kosten bij Signify in Nederland. Door reorganisaties door te voeren, waarbij van medewerkers afscheid moet worden genomen, maakt Signify het bedrijf gereed voor de toekomst zo zegt zij. Maar wanneer breekt deze toekomst dan aan? Daarover bestaat geen enkele duidelijkheid.
Daartegenover staat dat dat Signify nog steeds voldoende ruimte heeft om het dividend jaarlijks te verhogen en winstcijfers te publiceren. Maar de vraag is: wat doet het bedrijf met het deel van de winst dat niet wordt uitgekeerd?

Ook is er financiƫle ruimte voor internationale overnames waaronder een grote transactie in 2022 waar in Texas Fluence wordt overgenomen voor bijna een kwart miljard Euro en andere kleinere overnames zoals het Britse Telena. Bij de te maken keuzen ligt blijkbaar niet de prioriteit bij medewerkers.

Wat biedt de toekomst?
Signify laat weten op korte termijn nog steeds geen/onvoldoende ruimte te zien om te komen tot marktconforme cao-afspraken. De vraag die dit oproept, is in hoeverre het hervatten van cao-onderhandelingen op korte termijn kan leiden tot cao-afspraken die acceptabel zijn; of vervallen ze in dezelfde impasse? Daarnaast lijkt het alsof de werknemers berusten in de huidige situatie en kunnen leven met het uitblijven van een cao. Ook een recent georganiseerde ledenbijeenkomst met de gezamenlijke vakbonden wordt nauwelijks bezocht.

Bron: CNV

Publicatiedatum: