Vooral goede slapers optimistisch over behalen goede voornemens

76% van de Nederlanders heeft goede voornemens voor 2023. Maar niet iedereen heeft evenveel vertrouwen als het aankomt op het behalen van deze goede voornemens. Net iets meer dan de helft (56%) denkt daadwerkelijk te slagen. En wat blijkt? Vooral onder slechte slapers is het pessimisme hoog. Minder dan de helft (41%) van alle slechte slapers gelooft goede voornemens te behalen, terwijl het vertrouwen onder goede slapers veel hoger is: daar gelooft meer dan de helft (59%) de goede voornemens te behalen. Dat blijkt uit onderzoek van Beter Bed.Op de vraag: ‘wat is je belangrijkste goede voornemen?’, werd ‘gezonder leven’ het meest genoemd. Na ‘gezonder leven’ zijn ‘minder druk maken om dingen’ en ‘afvallen’ het populairst. Slaap heeft een enorme invloed op al deze voornemens. Het is niet voor niets dat het grootste deel van de goede slapers vertrouwen heeft in het behalen van goede voornemens. Genoeg slaap draagt namelijk bij aan een goede fysieke en mentale gezondheid en een gezond gewicht.Slaapwetenschapper Merijn van de Laar: "Beter slapen betekent: meer bewegen, gezondere keuzes qua voeding en minder stress’. 
Merijn van de Laar studeerde biologische psychologie, promoveerde op de behandeling van slapeloosheid en is nu adjunct-hoofd van de huisartsopleiding aan Maastricht University. Ook is hij slaapwetenschapper, auteur van ‘Slapen als een Oermens’ en kennispartner van Beter Bed." Merijn legt uit dat goede slaap belangrijk is voor een gezonde levensstijl en je dagelijks functioneren: "Slaap je slecht? Dan heeft dat veel invloed. Niet alleen op je weerstand en je humeur, maar ook kan een tekort aan diepe slaap invloed hebben op je bloeddruk, gewicht en je huid. Daarnaast kan slapeloosheid leiden tot aandoeningen zoals burn-out of depressie. Slaapproblemen kunnen ook samen gaan met dementie, overgewicht, huidveroudering of hartklachten, alhoewel bij deze aandoeningen vaak minder duidelijk is of het de oorzaak van de slaapproblemen of het de resultaten van de slaapproblemen zijn."

Kortom, slecht slapen brengt gezondheidsrisico's met zich mee. Maar door goed te slapen, verklein je de blootstelling aan deze risico’s. Goed slapen draagt dus bij aan het behalen van goede voornemens als gezonder leven of afvallen. Beter Bed vroeg welke dingen de respondenten bereid waren om te doen, om de populairste goede voornemens te behalen. 17% geeft aan eerder naar bed te gaan. Omdat slaap een impact op het behalen van de meeste populaire goede voornemens heeft, waren de antwoordmogelijkheden slaapgerelateerd. 

Helaas heeft één op de vijf Nederlanders een vorm van slaapgebrek. Volgens Beter Bed kan dit beter. Beter Bed gelooft en belooft dat iedereen beter kan slapen. Om dit te bereiken heeft Beter Bed een slaapmanifest gelanceerd: hierin roept Beter Bed heel slapend Nederland op om zich aan te sluiten bij de beweging om het belang van goede slaap landelijk te erkennen en prioriteit te maken. Meer informatie:
Beter Bed
www.beterbed.nl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven