Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Droom nieuwe gordijnen Máxima in vervulling

Hare Majesteit koningin Máxima opende gisteren, woensdag 30 november, de nieuwe tentoonstelling ‘Koninklijk borduren – verhalen en vakmanschap’  van het TextielMuseum. Hier worden de nieuwe gordijnen voor de Chinese Zaal van Paleis Huis ten Bosch tentoongesteld. Koningin Máxima vertelde dat haar droom in vervulling is gegaan. “Het is mooi dat we dit erfgoed voor Nederland samen hebben gemaakt, met het TextielLab en handborduurders uit het hele land. Het is een eerbetoon aan het ambacht en staat ook voor de kracht van samenwerking.”

In de tentoonstelling ‘Koninklijk borduren’ zijn zowel de historische als de nieuwe gordijnen van de Chinese Zaal van Paleis Huis ten Bosch te zien, voordat deze in het paleis worden geïnstalleerd. Het veelzijdige maakproces van de nieuwe gordijnen staat in de tentoonstelling centraal. Ze zijn machinaal geborduurd in het TextielLab – de professionele werkplaats van het museum – en verrijkt met natuurelementen die zijn gemaakt door ruim 150 handborduurders uit het hele land.


Hare Majesteit Koningin Máxima ontmoet borduurders bij nieuwe gordijnen voor Paleis Huis ten Bosch in het TextielMuseum.
Foto: Maarten Schuth Productions (Benjamin Arthur) i.o.v. TextielMuseum

Delen van passie en technieken
Na het officiële openingsmoment heeft koningin Máxima, die zelf ook meeborduurde aan de gordijnen, met diverse handborduurders de tentoonstelling bezocht. Samen bewonderden ze de nieuwe gordijnen, maar stonden ze ook uitgebreid stil bij het ontwerp- en maakproces en bij de 18de-eeuwse gordijnen die als inspiratiebron dienden voor het nieuwe design.

Máxima borduurt voor Amalia
Een bijzonder onderdeel van de tentoonstelling vormt de zaal waarin elke borduurgroep een eigen werk toont. Van verfijnd Japans borduurwerk tot een bruidssjaal uit Afghanistan. Ook te zien zijn twee kussentjes die koningin Máxima zelf borduurde voor de geboorte van haar oudste dochter, Prinses Amalia, de Prinses van Oranje. Toen ze zwanger was en nog niet wist of ze een jongen of een meisje zou krijgen, borduurde ze zowel een roze als een blauw kussentje. Haar dochters hebben ze sindsdien gebruikt; ze hebben ermee gespeeld en op geslapen.

Meer informatie:
TextielMuseum
Goirkestraat 96
5046 GN Tilburg
013 536 7475
info@textielmuseum.nl
www.textielmuseum.nl

Publicatiedatum: