'Inflatie en impact oorlog in Oekraïne op leveringen materialen doen winkelketen definitief de das om'

Opnieuw grote speler binnen de Nederlandse interieurbranche failliet

Afgelopen dinsdag meldde Wonen360 het faillissement van het Zuid-Hollandse familiebedrijf Riverdale, dat vooralsnog gewoon doorgaat met leveringen aan consumenten en aangesloten winkels. Ook de webshop blijft vooralsnog gewoon open.
Gisteren, woensdag 29 juni is de interieurbranche opnieuw opgeschrikt. Ditmaal is woonwinkelketen Homestock (op eigen aangifte) failliet verklaard. Het bedrijf, opgericht door het ondernemerspaar Sita Baarsma en Wouter Boon, zag de laatste maanden de omzet in raptempo teruglopen. (Nog) niet bekend is wat de financiële impact op groothandels en fabrikanten is die zaken met het bedrijf doen.

Zes interieurwinkels hebben de deuren moeten sluiten, te weten in Haarlem, Eindhoven, Nijmegen, Rotterdam, Utrecht en Breda. Daarnaast is de webshop offline gehaald. Dat meldt curator mr. R. Mulder van Pot Jonker Advocaten N.V. te Haarlem. Voor leveranciers is bij het uitspreken van het faillissement een afkoelingsperiode van twee maanden afgekondigd. 

Homestock opende in 2014 voor het eerst zijn deuren in een leegstaand winkelpand in het Raaksgebied in Haarlem. Wat begon als een pop-up interieurwinkel van zo'n drie maanden, groeide snel uit tot een mini-warenhuis van 1500m2 vol inspiratie. Een jaar later opende Homestock een vestiging in Eindhoven en ging de webshop online. Niet lang daarna kregen Nijmegen en Rotterdam een Homestock- filiaal, gevolgd door Utrecht en Breda. Inmiddels is de onderneming acht jaar onderweg en moet het door onvoorziene omstandigheden de deuren sluiten.

Doorstart
Naar een mogelijke doorstart van de commerciële activiteiten wordt door de curator gekeken. Redenen voor het faillissement zijn volgens de directie naast plotselinge tegenvallende resultaten van een aantal vestigingen, de inflatie en de impact van de oorlog in Oekraïne op de leveringen van materialen.

Tijdens het faillissement blijven de winkels vooralsnog gesloten en kunnen geen nieuwe bestellingen via de webshop worden geplaatst. Klanten kunnen producten niet ruilen. Er wordt ook geen geld teruggegeven.

Gedupeerde bedrijven kunnen een vordering indienen via de website van het kantoor van de curator.

Geheel of gedeeltelijke overname
Vooralsnog zijn voor klanten alle lopende bestellingen on hold gezet. Dit betekent dat producten vooralsnog niet worden uitgeleverd. Ook kunnen zij deze niet zelf ophalen in de winkel of het magazijn van Homestock. "De curator is op dit moment druk met het inventariseren van alle bestellingen en zal in overleg met alle betrokken partijen (leveranciers, transporteur en financiers) van geval tot geval moeten beoordelen of de bestelling al dan niet geleverd kan worden. De verwachting is dat hier in de komende week duidelijkheid over gegeven kan worden. Daarnaast is op dit moment niet uitgesloten dat een partij bereid is om de activiteiten van Homestock geheel of gedeeltelijk over te nemen. Indien en voor zover er een doorstart kan worden gerealiseerd, zal de curator proberen de doorstartende partij de bestaande bestellingen uit te (laten) leveren", laat Homestock in een verklaring weten.

Erkend CBW-lid
Homestock is een erkend CBW-lid. Indien duidelijk is dat de curator de bestelling niet kan leveren én de aanbetaling niet aan de klant kan terugbetalen, kunnen de desbetreffende klanten in principe een beroep doen op de aanbetalingsgarantie van het CBW. Dit geldt niet voor aanbetalingen die zijn gedaan bij aankopen via de webwinkel. Klanten kunnen de website van CBW raadplegen voor nadere informatie.

Leveranciers
Bij het uitspreken van het faillissement is door de rechtbank op 29 juni 2022 een afkoelingsperiode van twee maanden afgekondigd. "Dit betekent dat leveranciers geen goederen mogen ophalen, ook niet als deze niet betaald zijn. Dit geldt ook voor verhuurders of leasemaatschappijen, ook zij kunnen hun goederen niet ophalen tenzij de curator daar uitdrukkelijk toestemming voor geeft.

Leveranciers met openstaande vorderingen kunnen deze bij de curator indienen en daarbij eventueel aangeven dat zij aanspraak maken op een eigendomsvoorbehoud. Het indienen van een vordering kan via de website van het kantoor van de curator.

"Indien leveranciers na het faillissement nog leveringen of diensten moeten verrichten en willen weten of naar aanleiding van deze levering nog betaald wordt dienen zij contact op te nemen met de curator", laat het bedrijf weten.

Meer informatie:
Pot Jonker Advocaten N.V.
Mr. R. Mulder
Postbus 2000 AG
2011 NM Haarlem
mulder@potjonker.nl 
www.potjonker.nl


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven