Waarom is die inductieplaat altijd glimmend zwart en niet met een patroon of kleur die bij je keuken past? Dat waren enkele gedachtes van Merel Philippart, voordat ze aan haar bedrijf MAKUS begon. 'Met de inductieplaat van MAKUS kook je in eigen stijl.''
De Marble inductiekookplaat, die geïnspireerd is op het Italiaanse Calacatta Marmer.
''MAKUS decoreert duurzaamheid, startend met de inductiekookplaat. Alle woningen in Nederland gaan van het aardgas af. Daar moet veel voor gebeuren. Laten we het leuk maken,'' vertelt Merel. Als duurzaamheidsadviseur werkte ze samen met ministeries, gemeenten en bedrijven aan het vraagstuk hoe de energietransitie versneld kan worden. Met name gericht op woningen: hoe krijgen we die aardgasvrij en energieneutraal? De discussie ging vaak enkel over techniek en geld.
Volgens Merel ligt hier juist de crux: het verhaal is eenzijdig, technisch en moeizaam. ''Komen mensen voor aantrekkelijke producten niet sneller in beweging? Is dat niet de kracht van producten als Tony’s Chocolonely, DOPPER en voor een groot deel ook Tesla? Dus dat is MAKUS gaan doen: MAKUS decoreert duurzaamheid. Startend met de inductiekookplaat. Wáárom is die zwart? Met het product heeft MAKUS in 2018 de publieksprijs van de ASN Wereldprijs gewonnen.''
Rechts Merel Philippart tijdens het winnen van de ASN Wereldprijs in 2018.
Natuurfenomenen
Veel fenomenen en patronen in de natuur vormen een inspiratiebron voor de ontwerpen van MAKUS. Zoals de honingraat: Bijvoorbeeld de honingraat: rechtstreeks overgenomen van de bij.
Er zijn drie ontwerpen:
1: Simply Pink
2: Honeycomb
3: Marble
De Simply Pink in een ontwerp van Plan2000, met boven de inductiekookplaat een afzuigkap van Wave Design.
Milieu impact
''Ook in ons eigen productieproces proberen we de milieu-impact te minimaliseren. Zo produceren we de inductieplaten bij onze buren in Duitsland. Het glas komt van het gerenommeerde merk SCHOTT CERAN, winnaar van de German Sustainability Award.''
''In de keukensector valt er nog veel winst te behalen op het gebied van duurzaamheid'', vindt Merel. ''In een keer alles verbeteren is lastig, maar stapsgewijs verduurzamen we het product en proces zoveel mogelijk.''
De Honeycomb.
Meer informatie:
MAKUS B.V. / SDG House
Mauritskade 64
1092 AD Amsterdam
Tel: +31 (0)20 244 16 09
info@makuskitchen.com
www.makuskitchen.com