Impact van corona op winkelen in Europese steden

'Amsterdam grootste terugval in passanten'

Corona blijft de wereld in haar greep houden en dat heeft nog steeds haar effect op de winkelstraten. Op dit moment gelden in veel Europese landen weer strenge corona restricties, maar in de zomer en het vroege najaar was er weer redelijk wat mogelijk. In die periode (september en oktober) heeft Locatus 121 tellingen gedaan in 96 verschillende winkelgebieden verspreid door Europa. Bijna al deze winkelgebieden zijn ook in 2018 en 2019 geteld en daarmee kunnen de resultaten worden vergeleken met de situatie voor corona.

"Vrijwel zonder uitzondering liggen de passantenaantallen in onze 2021 tellingen op de helft tot twee derde van wat wij voor corona telden", aldus Gertjan Slob, director of research bij Locatus. Dat geldt voor Nederland en België, maar ook voor de grote Europese steden waar geteld is.


De grachten van Amsterdam. Foto: Gemeente Amsterdam.

Passanten Amsterdam
Wordt er gekeken naar de steden met de grootste impact, dan zijn dit vooral steden die zeer afhankelijk zijn van buitenlandse toeristen en dan vooral ook van toeristen van buiten Europa. Geneve heeft bijvoorbeeld veel internationale instituties en daar speelt waarschijnlijk dat veel van de buitenlandse werknemers en bezoekers van die instituten op dit moment afwezig zijn.

Amsterdam heeft de grootste terugval in passanten, veroorzaakt door het wegvallen van internationale toeristen. Amsterdam scoort slechter dan andere toeristensteden als Barcelona en Wenen. Waarschijnlijk omdat voor bezoekers uit de eigen regio steden als onder andere Alkmaar, Haarlem en Utrecht makkelijker bereikbaar zijn en in corona tijd dan eerder bezocht worden dan Amsterdam. 

Stad Straat Verhouding 2021 tov 2019
Amsterdam Nieuwendijk 37%
Rome Via del Corso 37%
Lisbon Rua Augusta 39%
Paris Avenue des Champs-Élysées 39%
Geneva Rue du Marché 40% 


Bron: Locatus


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven