Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Leo van der Velde, algemeen directeur van Dekker Zevenhuizen:

"Een medewerker moet zijn leven lang werkzaam kunnen zijn binnen het bedrijf"

Volgens Roel Oostra is de firma Dekker Zevenhuizen dé leverancier van werkbladen in de keukenbranche. Met I-KOOK onderhoudt hij al bijna 20 jaar "een zeer plezierige relatie" met de mensen bij Dekker Zevenhuizen, zo laat hij via zijn LinkedIn-account weten.
In een reeks van drie artikelen beschrijft Oostra de gesprekken die hij had met Leo van der Velde, algemeen directeur van Dekker, over de cultuur van een familiebedrijf, visie op de toekomst en maatschappelijk verantwoord ondernemen. "Ik heb mezelf uitgenodigd bij Leo van der Velde, die sinds 2013 algemeen directeur is van dit bijzondere familiebedrijf. Hij is een begenadigd vrijdenker in een bedrijf met een warm hart. Hij brengt als geen ander zijn visie in praktijk", weet Oostra.

Leo van der Velde (links) met Roel Oostra in het Dekker Trend Centre (DTC) in Zevenhuizen. 

I-KOOK is uitgegroeid tot een keten van 26 winkels. Binnenkort wordt het merk Keukencoach gelanceerd. Oostra: "Door de jaren heen hebben we veel ondernemende professionals aan ons weten te binden. Wij ondersteunen ze vanuit ons centrale servicekantoor. Onze visie is dat vakmensen zoveel mogelijk ontzorgd moeten worden, zodat zij zich focussen op waar ze écht goed in zijn. Ze blijven dan efficiënt en kunnen blijvend succesvol zijn. In feite zijn wij dus ook de supply chain aan het optimaliseren bij I-KOOK en KeukenCoach, toch?"

Van der Velde: "Jazeker! Vanuit het servicekantoor ondersteunen jullie de ondernemers in de keukenbranche bij het runnen van hun bedrijf. Je kunt daarbij de rol van ketenregisseur vervullen. Met goede dienstverlening kun je de door de consument beleefde toegevoegde waarde vergroten. Naar mate de toegevoegde waarde groter is, neemt ook je invloed in de keten toe."

"Het eindproduct van de keuken als geheel heeft veel meer toegevoegde waarde, dan bijvoorbeeld witgoedproducten.  De toegevoegde waarde voor een keuken zit voornamelijk in het unieke ontwerp en de uiteindelijke oplevering (de assemblage op locatie). Jullie keukencoach moet uitblinken in de begeleiding van de klant bij de tekening, planning, het leidingwerk en de montage. De consument moet daarbij volledig ontzorgd worden. Uiteindelijk is het goede gevoel van de klant gelijk aan de beleefde toegevoegde waarde. Het is als organisatie belangrijk om de erkenning daarvoor naar je toe te halen", aldus Van der Velde. Volgens hem biedt de ondersteuning van de ondernemer vanuit de I-KOOK organisatie veel kansen, want alleen daardoor kan de ondernemer zich volledig focussen op de klant.

Groeistrategie
Over Dekker Zevenhuizen zegt hij: "Het is een hecht familiebedrijf, het is er echt voor de medewerkers. De groeistrategie van het bedrijf is gericht op continuïteit om werkgelegenheid te kunnen bieden aan de medewerkers. Winstgevendheid is niet de primaire doelstelling. De winsten worden sowieso telkens opnieuw geïnvesteerd in het bedrijf. Een medewerker moet zijn hele leven lang werkzaam kunnen zijn binnen het bedrijf. Onze gedachte is dat wanneer iemand iets niet meer kan doen, er vast iets is wat hij of zij wel kan."

"Ook voor de samenleving als geheel is het beter als mensen hun hele leven lang werk verrichten waartoe ze (nog) capabel toe zijn. Fysiek werk is daarbij anders dan kantoorwerk. Goed samenwerken met de medewerkers is daarvoor belangrijk, want werken tot je 68ste lukt alleen als de mensen ook zelf willen accepteren dat ze op een gegeven moment iets niet meer kunnen. Daar staat dan wellicht ook minder salaris tegenover. Bij voetballers vinden we het heel normaal dat die hun carrière opbouwen en dan pieken om vervolgens af te bouwen. De samenleving is daar momenteel nog niet voldoende op ingesteld. Mensen worden soms nog wat makkelijk afgedankt en in een uitkeringssituatie gestopt. De samenleving als geheel wordt daar niet beter van. Iemand kan wellicht niet meer zoveel sjouwen als vroeger, maar wel omgeschoold worden tot bijvoorbeeld controleur aan een verpakkingslijn. Misschien werkt hij dan ook iets minder lang. Daar zijn intussen goede oplossingen voor bedacht, bijvoorbeeld de 80/90/100 regeling. Je gaat dan 80% werken, krijgt 90% salaris en blijft 100% pensioen opbouwen. Maar op dit gebied valt er nog wel veel te organiseren in de BV Nederland", is Van der Velde van mening.

Lees hier het complete gesprek tussen de twee.