Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Seletti vervaagt grens tussen esthetiek en functionaliteit in nieuwe tafellamp

Opnieuw is het Italiaanse designmerk Seletti erin geslaagd om de grens tussen esthetiek en functionaliteit te laten vervagen. Het merk, dat bekend staat om haar originele, humoristische en bovenal toegankelijke ontwerpen, heeft voor het eerst samengewerkt Uto Balmoral, één van de meest interessante opkomende creatieve entiteiten. Uto Balmoral is namelijk niet de naam van de ontwerper maar van een virtuele persoonlijkheid.

Tafellamp Wonder combineert het respectloze van de popcultuur met een herinnering aan de klassieke oudheid, waarbij de grens tussen design en kunst wordt overschreden om tot een object te komen dat zowel decoratief als functioneel is.  De vormgeving van de Wonder tafellamp doet denken aan die van de klassieke beelden die onderdeel uitmaken van ons collectief geheugen. Het hoofd van een man, geheel uit hars gegoten en voorzien van de kenmerken van de modellen uit de klassieke kunst, waarmee een visuele en tastbare korstsluiting wordt gecreëerd tussen het materiaal dat daadwerkelijk werd gebruikt en marmer. De man is vereeuwigd in een ongebruikelijke en eigentijdse pose, namelijk wanneer hij een kauwgombel blaast. Terwijl hij de bel blaast, fronst hij zijn voorhoofd en kijkt hij scheel, alsof hij zich afvraagt wat de bedoeling van deze speelse daad is. De bel, uitgevoerd in de typische roze kleur, is gemaakt van glas en voorzien van een LED-lamp die een zacht, diffuus licht verspreidt.

In dit project illustreert Uto Balmoral de wens om een object te creëren met een krachtige expressieve en metaforische betekenis dat verder gaat dan alleen esthetiek. “Renaissance kunst staat symbool voor de nooit geëvenaarde schoonheid waarvoor Italië wereldwijd nog altijd bekend staat. Wonder roept een onverwacht gevoel van historische en culturele vervreemding op. De actie van het blazen van een kauwgombel is enigszins revolutionair en respectloos. Het is zeker geen teken van goede manieren maar symboliseert tegelijk ook de zorgeloosheid van een dagdromer, een persoon die zich graag laat verrassen en fantaseert, jong en vrij. Dit is een geweldig beeld dat we altijd in gedachten moeten houden.”

Met deze nieuwe samenwerking bevestigt Seletti wederom haar eigenzinnige designbenadering, waarmee het merk zich in de loop der jaren heeft weten te onderscheiden. “Uto Balmorals creatieve geest lijkt erg op die van Seletti,” vertelt Stefano Seletti, art director bij het merk. “Dit nieuwe project vat de manier waarop wij het thema verlichting altijd al benaderd hebben perfect samen:  luchtig, speels en vernieuwend. Wonder vertelt het verhaal door archetypische vormen uit het verleden te herinterpreteren, transformeren en moderniseren.”

Meer informatie:
Seletti
www.seletti.it
 

Publicatiedatum: