Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Fundamenteel onderzoek dynamische verlichting

Een nieuwe benadering van lichtontwerp en -technologie is de focus van het Double Dynamic Lighting onderzoeksproject, uitgevoerd door de gerenommeerde Aalborg University in Kopenhagen, ondersteund en begeleid door verschillende toonaangevende verlichtingsbedrijven. Het team, onder leiding van prof. Ellen Kathrine Hansen, onderzoekt de combinatie van dynamisch daglicht en kunstlicht in een ruimtelijke context en biedt nieuwe mogelijkheden voor architecten en lichtexperts om in te spelen op individuele lichtbehoeften en verschillende werksituaties.


Prof. Ellen Kathrine Hansen, hoofd Lichtontwerp bij de afdeling

In een uniek onderzoeksproject werken partners op het gebied van lichttechnologie en -oplossingen, waaronder Tridonic, iGuzzini, Fagerhult en Zumtobel, al drie jaar samen met Aalborg University. Rethinking Light was het idee dat toonaangevende bedrijven in de verlichtingsindustrie inspireerde om hun krachten te bundelen bij het ondersteunen van nieuw fundamenteel onderzoek naar dynamische verlichting door de Aalborg University in Kopenhagen.

Het onderzoeksproject Double Dynamic Lighting (DDL) stelt richtlijnen op voor comfortabele verlichting van werkplekken op basis van een combinatie van direct en diffuus dynamisch daglicht en kunstlicht. De nieuwe aanpak van DDL zorgt voor een positief effect op sfeerbeleving, visueel comfort en productiviteit. De resultaten maken duidelijk wat de mogelijkheden zijn om aan te sluiten op de natuurlijke lichtbehoefte van gebouwgebruikers door het gebruik van nieuwe sensor- en verlichtingstechnologieën. Het projectteam stelde een aantal lichtscènes voor op basis van het natuurlijke verloop van het daglicht en de bestaande luchtcondities. Door te onderzoeken wat de effecten zijn van een responsieve verlichtingstechnologie die reageert op, en aanvullend is op de instroom van daglicht, kunnen we mens en natuur opnieuw met elkaar verbinden en in de toekomst verlichtingsoplossingen ontwerpen vanuit een meer holistische benadering.

Het project onderzoekt de ruimtelijke omstandigheden in een dynamische verlichtingsomgeving en hun invloed op het welzijn van gebruikers. Praktische ontwerprichtlijnen worden ontwikkeld, getest en toegepast in een reeks onderzoeken. Deze werkzaamheden worden uitgevoerd in bestaande werkomgevingen met dynamisch licht, in verlichtingslaboratoria aan de Universiteit van Aalborg en in interactieve, 3D-computermodellen.


De verschillen in licht.

De resultaten van dit veldonderzoek tonen aan dat het mogelijk is om dynamische lichtinstellingen te bepalen die afgestemd zijn op het verloop van daglicht, met een combinatie van directe en diffuse verlichting. Het is bewezen dat DDL een positieve invloed heeft op sfeerbeleving, visueel comfort en productiviteit in vergelijking met statische verlichting. In het algemeen werd bevestigd dat de combinatie van gerichte taakverlichting en diffuus omgevingslicht in reactie op luchttypes en gemeten daglichtniveaus in de werkruimte de voorkeur had boven standaard statische diffuse verlichting.

Een analyse van de reacties van geïnterviewden laat een groot verschil zien tussen waargenomen visueel comfort in dynamische en in statische verlichtingsperiodes. Dit geeft aan dat het werken met lichtzones en met directe en diffuse verlichting en ongelijke lichtverdeling een hoog visueel comfort mogelijk maakt.

Prof. Ellen Kathrine Hansen, hoofd Lichtontwerp bij de afdeling Architectuur, Design & Media Technologie, zegt het volgende over de studie: “Het doel van de studie is om een innovatieve mix van methoden toe te passen om een holistische benadering van lichtplanning te creëren, die dan als kwaliteitskeurmerk in de verlichtingsindustrie kan fungeren. Een combinatie van biologische, esthetische en functionele aspecten vormt de basis voor het ontwerpproces.”

De branchepartners leveren een bijdrage met hun praktische kennis over lichttoepassingen en  werken nauw samen met de universiteit.

Meer informatie:
Fagerhult Benelux
www.fagerhult.nl 

Publicatiedatum: