De Deense ontwerper Øivind Slaatto heeft een blijvende indruk gemaakt op een publiek van Singaporese ontwerpers tijdens een speciale lezing bij Louis Poulsen in het National Design Centre. 

Louis Poulsen Singapore verwelkomde de Deense ontwerper Øivind Slaatto onlangs in het National Design Centre voor een speciale lezing over zijn werk, ontwerpfilosofie en nieuwe Patera Silver-licht. Deze nieuwe toevoeging aan de Louis Poulsen-catalogus is een opmerkelijke afwisseling van zijn voorganger, de witte Patera, die in 2015 werd gelanceerd als een moderne versie van de klassieke kroonluchter. Pater Silver belichaamt dezelfde fascinerende vorm - een bolvormig raster van stroken gerangschikt in een Fibonacci-spiraal. Maar de glinsterende materialiteit zorgt voor een heel ander lichteffect legde Slatto uit.

Slaatto lichtte zijn specifieke benadering toe van het creëren van goede menselijke ervaring via ontwerp. Hij is een ontwerper - voorheen een professionele muzikant - van grote gevoeligheid en maatvoering, die werkt met rationaliteit en logica, maar ook met een diepe waardering voor de poëzie die kan worden gevonden in een intuïtieve ervaring van de wereld.

De avondsessie kon rekenen op een volledig huis van ontwerpers en architecten die zich bezighielden met Slaatto's reis van muziek naar design, zijn evenwicht tussen vaardigheden en improvisatie en zijn zoektocht naar de essentie van dingen.

Het publiek werd ook vergezeld door Ulla Riemer, hoofd van de academie van Louis Poulsen, die ook op bezoek was vanuit Kopenhagen, en Christian Seiffert, de directeur van Louis Poulsen Asia.

Waarin verschilt het lichte karakter van Patera Silver van dat van Patera?
De witte Patera is zeer geschikt voor reflecterend, indirect licht. Het geeft een zeer rustig licht, gelijk aan licht in een mistige of besneeuwde omgeving, wat een zeer Scandinavische manier is om licht te maken. En het is heel Louis Poulsen. Terwijl de originele Patera een zeer klassiek licht heeft, dat zacht en kalm is, is de Patera Silver veel levendiger.

Dus in plaats van een heel gelijkmatig licht te maken, gaat de Patera Silver meer over fragmenten van licht; het is veel meer sprankelend. Het lijkt meer op het licht dat je in het bos ziet of het licht dat komt wanneer de zon door bladeren wordt gefilterd, en je hebt het contrast tussen direct zonlicht, de donkere vlekken en het gefilterde licht.

Wat is schoonheid voor jou?
Schoonheid is wanneer dingen gewoon logisch zijn. Dus het zou natuurlijk moeten zijn. En als ik natuurlijk zeg, bedoel ik niet dat het door de natuur is gemaakt, maar dat het op geen enkele manier wordt gedwongen. Het is gewoon logica. Je zou kunnen zeggen dat Duits minimalisme heel erg over logica gaat, maar soms is het zo logisch dat ik het menselijke aspect niet kan vinden - ik kan het hart erachter niet zien. Je moet dus minimalistisch zijn, maar je moet nog steeds voelen dat er een menselijk hart achter zit.
Meer informatie:
Øivind Slaatto
studio@slaatto.dk  
www.slaatto.dk