Het Nederlandse bedrijf Calex, dat inmiddels bijna 50 jaar bestaat, introduceerde als eerste gloeilampen en grote ledlampen in Europa. Calex heeft tientallen jaren ervaring in decoratieve en functionele verlichting en richt zich nu op de Smart Home branche. 

"Calex hield al ruime tijd de ontwikkelingen in Smart Home in de gaten. We lanceerden een slim verlichtingsproduct in 2015: een eenvoudige, op Bluetooth gebaseerde oplossing, gevolgd door een op Zigbee gebaseerde oplossing, maar de prijzen waren iets te hoog en het verbindingsprotocol moest wifi zijn", vertelt Will Smits, commercieel directeur bij Calex.Calex ging op zoek naar een goede smart home-partner. "We hebben de afgelopen twee jaar met veel bedrijven gesproken. Uiteindelijk kwam de beslissing neer op één sleutelfactor. We hebben Tuya gekozen om een ​​basisreden: ze hebben een toekomstbestendig platform", vervolgt Smits. “Tuya kan Wi-Fi ondersteunen, maar tegelijkertijd Bluetooth Mesh, Zigbee en misschien ook nog nieuwere protocollen ondersteunen." 

Samen met Tuya ontwikkelde Calex een eigen smart home-app en begon producten te verzenden met daarop het label 'Powered by Tuya'. "De app, verpakking en de lamp zijn van Calex, maar de technologie is van Tuya." 

Op naar de toekomst
"We hebben inmiddels twee miljoen stuks op de Europese markt geplaatst, mede door het juiste prijsniveau.” De slimme verlichtingsoplossing is ongeveer 300% goedkoper dan de gemiddelde prijs van de oplossingen van concurrenten.
Calex overweegt zijn aanbod Powered by Tuya uit te breiden via nieuwe verbindingsprotocollen. "We zijn al in gesprek met Tuya om naar het volgende protocolniveau te gaan. Misschien Bluetooth Mesh, misschien Zigbee, maar eerst willen we de consumenten laten wennen aan smart homes. Met een wereldwijde smart home-markt die klaar is voor enorme groei zijn de mogelijkheden onbeperkt, zolang het product slim en correct geprijsd is. De verlichtingsmarkt verandert van niet-slim naar slim. Wat we altijd zeggen in de verlichting is dat je goed, beter en de beste bent. Nu denken we dat alles van goed, naar beter, naar beste, naar Smart zal gaan. Veel mensen vragen tegenwoordig: "Is de lamp dimbaar of niet?" Binnenkort vragen ze: "Is het slim of niet?"

Meer informatie:
Calex
Glasgowstraat 16-20
3047 AE Rotterdam
info@calex.nl
www.calex.nl