Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Lampen gebaseerd op vormen en patronen van planeet Saturnus

De New Yorkse ontwerpster Merve Kahraman heeft een lampencollectie onthuld genaamd Cassini. De collectie is vernoemd naar de Cassini-Huygens-ruimtemissie, die in 1997 werd gelanceerd door NASA, de European Space Agency en de Italian Space Agency om het planetaire systeem van Saturnus te bestuderen. De lampen zijn gebaseerd op de vormen en patronen van de planeet Saturnus. 

"Cassini-Huygens is beschreven als een 'primeur', die een revolutie teweeg heeft gebracht in het menselijk begrip van het Saturnus-systeem, inclusief de manen en ringen, en ons begrip van waar leven zou kunnen worden gevonden in het zonnestelsel", zei Kahraman.

De ontwerper gebruikte een mix van materialen, waaronder rotan, metaal en glas, om vloerlampen en wandlampen te creƫren die het uiterlijk van Saturnus en zijn systemen nabootsen. De vorm van de platte houten rotan schotels lijken op de vorm van de bekende ringen van de gasvormige planeet. In de ontwerpen omringen de schijven ondoorzichtige witte glazen bollen die zijn afgedekt met zwart of goud geverfde metalen toppen.

"Ondoorzichtige witte glazen bollen geven een zachte touch aan de lamp wanneer ze branden en stralen als Titan, de grootste maan van Saturnus," zei de ontwerper. 
De iriserende zwarte en gouden verf die het ronde, metalen deel bedekt, verandert ook van kleur wanneer er wordt naar gekeken vanuit verschillende hoeken. Voor een van de staande lampen zijn de rotanringen zwart geverfd zodat ze overeenkomen met de glanzende zwarte top en standaard. Lichter rotan wordt gecombineerd met houten randen en gouden tops.

Andere details van de ontwerpen zijn gebogen standaards en lusvormige armen om de wandlampen omhoog te houden, die zwart en groen zijn geverfd. Voor de staande versie hebben deze structuren een gebogen vorm die de lichten naar boven draait. Kegelvormige voetstukken van marmersteen verankeren de staande lampen op de vloer.

Merve Kahraman is een interieur- en industrieel ontwerper die werkt in New York en Istanbul. Kahraman's verkenning van planetaire vormen volgt andere kunstenaars die hebben geĆ«xperimenteerd met creaties die doen denken aan hemellichamen. Voorbeelden hiervan zijn Jesse Ede's Orbit light en de Since the World is Round-collectie van Lara Bohinc.

Meer informatie:
Merve Kahraman
www.mervekahraman.comPublicatiedatum: