In de jaren '50 introduceerde Louis Poulsen een nieuwe leeslamp van Poul Henningsen, de beroemde pionier van Deens design. Doordat de verstelbare arm van de lamp op en neer kan worden bewogen, kreeg het ontwerp meteen de bijnaam Waterpomp.
Ter ere van het gedachtegoed van Poul Henningsen heeft Louis Poulsen de PH 3/2 amberkleurige glazen vloerlamp uitgeroepen tot de Louis Poulsen PH Limited Edition van 2019. Voor de Waterpomp wordt vastgehouden aan het beroemde meerschermensysteem van PH uit 1926, dat hij ontwierp om de schittering te verminderen en de verlichting van zijn lampen te verbeteren.
De schermen zijn gemaakt van mondgeblazen amberkleurig glas, dat goud is aan beide zijden en een beetje doorschijnend, waardoor de lamp een warm en uitnodigend licht uitstraalt. Aan het eind van de jaren 20 van de vorige eeuw brachten Poul Henningsen en Louis Poulsen lampen met gekleurd glas op de markt om nieuwe klanten te trekken. "De gouden sfeer die de lampen uitstraalden herinnerde de ontwerper misschien ook wel aan de tijd voordat elk huis over elektriciteit beschikte en iedereen ‘s avonds bij elkaar zat in het schijnsel van petroleumlampen", vertelt een woordvoerder van Louis Poulsen.
De voet, staander en arm zijn vervaardigd uit onbehandeld geborsteld messing die de authentieke uitstraling van de Waterpomp versterkt voor een geavanceerd, maar toch gezellig interieur. De lichtschakelaar is geïnspireerd op die van Henningsens tafellampen uit 1927. De schakelaar is eveneens vervaardigd uit geborsteld messing en bevindt zich aan het uiteinde van de arm. De initialen van Henningsen zijn onder de schakelaar gegraveerd. De PH Limited Edition 2019 is verkrijgbaar tussen 1 oktober en 31 december.
Poul Henningsen werd geboren in Kopenhagen als zoon van de beroemde Deense actrice Agnes Henningsen. Hij heeft nooit een opleiding tot architect afgerond, maar studeerde van 1911 tot 1914 aan de technische school van Frederiksberg in Denemarken, en vervolgens tussen 1914 en 1917 aan de technische hogeschool van Kopenhagen. Hij begon zijn loopbaan in de traditionele, functionalistische architectuur, maar zijn belangstelling verschoof in de loop van de jaren naar verlichting, wat hem ook de grootste bekendheid opleverde.
Meer informatie:
Louis Poulsen
[email protected]
www.louispoulsen.com