Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nieuwe uitvoering van een klassieker

Ter ere van het 50-jarig jubileum van het oorspronkelijke ontwerp heeft het merk Flos de Chiara opnieuw geïntroduceerd. Chiara is een iconische lamp, die in 1969 is ontwikkeld door Mario Bellini. De nieuwe versie werd geïntroduceerd tijdens de Milan Design Week.

De nieuwe editie van Chiara omvat een kleine collectie. De lamp is verkrijgbaar in twee verschillende uitvoeringen (een staande lamp en een bureaulamp) en verschillende kleuren (glanzend roestvrij staal, matbrons en glanzend zwart). De nieuwe versie is verder gemoderniseerd met een LED-lamp.

De Chiara geldt als een cult-object uit de jaren ’70. De lamp combineert een simpel ontwerp met een uitbundige vorm. De lamp bestaat uit een enkele rol metaal, die tot een cilinder is opgerold. Hierdoor krijgt de lamp een abstracte vorm van een non met een kap op. De naam is dan ook een verwijzing naar een rooms-katholieke monnikenorde.

Mario Bellini was in zijn tijd een van de meest invloedrijke ontwerpers in Italië. Hij won acht Compassi D’Oro-onderscheidingen. 25 van zijn creaties worden permanent tentoongesteld in het Museum of Modern Arts in New York. Hij ontwikkelde de Chiara aan de hand van onderzoek met papieren modellen. Hij zocht hierbij naar een manier om een lamp te creëren met een diffuus en gereflecteerd licht door middel van een verborgen lamp.

“Ik hou niet van lampen die de lichtbron laten zine, omdat dit pijn aan je ogen doet. Ik heb daarom altijd lampen ontworpen op een manier waarop ik ze fijn vind. Ik denk eerst na over hoe een lamp moet werken als het donker wordt en vervolgens over de vorm hiervan. Zodoende ontwierp ik een lamp in de vorm van een non waarbij het licht uit haar hoofddeksel komt”, aldus Bellini over zijn creatie.

Flos
www.flos.com 

Publicatiedatum: