Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Familiebedrijf wint prestigieuze Henry Van de Velde-award

CEO David Behaegel van De Zetel: "Vroeger had een gemiddeld gezin 18 stoelen in huis"

Familiebedrijf De Zetel heeft een Henry Van de Velde-award in de wacht gesleept. De prijs is gewonnen in de categorie Company. Het Belgische meubelbedrijf, waar al bijna 100 jaar (sinds 1923) houten stoelen en tafels worden gemaakt, is geëerd vanwege haar bijzondere designproducten. De onderscheiding heeft ze vooral te danken aan de sterke wereldwijde positionering op de markt. Volgens ingewijden behoren de Henry van de Velde Awards tot de meest prestigieuze designprijzen van België.
Aan het roer van de stoelenfabriek staan Geert Behaeghel en zoon David, inmiddels de vierde generatie. De Zetel biedt werk aan een kleine 60 mensen. Wekelijks worden er drieduizend stoelen gemaakt.

Het West-Vlaamse bedrijf De Zetel wordt geleid door David Behaegel (29), op enkele kilometers van het atelier waar overgrootvader Cyriel Behaegel de stoelen in 1923 uit de grond stampte: in Ardooie bij Roeselare. Dat deed hij met de nodige ambitie: De Zetel doopte hij zijn fabriek, omdat hij stoelen wilde afleveren die net zo comfortabel zouden zitten als een zetel. Maar, voor alle duidelijkheid, sofa’s zijn er nooit gemaakt. Wel keuken- en kerkstoelen uit hout. Stoelen die vooral in Vlaanderen terechtkwamen. 

“We maken nog steeds kerkstoelen", vertelt David in een interview met redacteur Leen Creve van Organisatie Flanders DC, die de awards in het leven heeft geroepen. "Maar die markt is natuurlijk kleiner geworden. Ook die van keuken- of woonkamerstoelen. Weet je dat vroeger een gemiddeld Vlaams gezin achttien stoelen in huis had? Acht in de woonkamer, zes in de keuken en nog eens zes buiten. Vandaag zijn het er een pak minder. Sinds begin deze eeuw zijn we ons nog meer op de projectmarkt gaan richten: we leveren aan ziekenhuizen, kantoren, restaurants. In samenwerking met architecten en interieurarchitecten. Onze hele fabriek is voorzien om zeer snel te kunnen schakelen: wij leveren in drie weken zonder probleem een paar honderd stoelen. Wij hebben onderdelen van alle modellen op stock: goed voor 25.000 stoelen. Hier gaan nu per week zo’n 3000 stoelen buiten. Van balk tot afgewerkt product."

Designcollectie
Nog een nieuwe richting na de crisis tien jaar geleden was de oprichting van een designcollectie. Onder de naam Z-Creations werd vanaf 2012 samen met toonaangevende ontwerpers zoals Luc Vincent, Stefan Schöning, Bob Van Reeth, Studio Segers een puur Belgische stoelencollectie op de markt gebracht voor zowel projecten als woningen. Een pad waar ze in 2019 nog meer naartoe willen: de collectie werd onlangs herdoopt tot ZET en nog wat aangescherpt. "Flexibiliteit is onze troef. Wie vijftien witte en één blauwe stoel wil bestellen, kan dat bij ons doen", legt Niels Ringoot, de business unit manager van ZET, uit.

De jury koos vooral voor De Zetel vanwege hun wereldwijde positionering op de markt en dankzij de technische expertise en machinepark die ze opbouwden en ten dienste stellen van fabrikanten en designers.

Fritz Hansen
Het fabricagewerk van De Zetel voor derden was meestal anoniem, zoals dat in de sector ging en gaat. Tot recent, want het Deense merk Fritz Hansen maakte er vorig jaar niet langer een geheim van dat ze haar legendarische Ant en Egg stoelen in eigen fabrieken maakt, maar voor hun jongste stoel, de N01 van het Japanse designcollectief Nendo, beroep deed op David’s team uit Roeselare. "Bij de ontwikkeling van de N01 stoel ging er veel aandacht naar de zorgvuldig ontworpen constructie. De stoel is haast een puzzel die bestaat uit 23 stukken hout, een combinatie van massief hout en fineer. Deze wordt handmatig gemonteerd terwijl de stukken industrieel worden vervaardigd door een Belgisch familiebedrijf. Dankzij die puzzelwerkwijze konden we de gedetailleerde constructie vertalen in een vlekkeloos design", klonk het bij Fritz Hansen bij de lancering van de stoel in april 2018.

Ook het Zweedse merk Massproductions bestelt bij De Zetel zijn Waiter Chair en de Denen van Norr 11 laten hier de Samurai maken.

Bron: www.henryvandevelde.be

Meer informatie:
DE ZETEL NV
Beverensestraat 33 
B-8850 Ardooie
T +32 (0) 51 48 09 60 
sales@dezetel.be
www.dezetel.be