Het Belgische verlichtingsbedrijf Zumi neemt deel aan de Biënnale Interieur 2018. Deze beurs wordt gehouden van 18 tot 22 oktober in Kortrijk (België).
Zumi werd in 2016 opgericht door Tony Decavele, die al 30 jaar actief is in de verlichting. Het bedrijf focust zich op de combinatie van verlichting, akoestische oplossingen en lichtsturingen. Het assortiment telt een reeks van een tachtigtal armaturen voor in- en opbouw, tracklight, profielen, pendels en lichtmanagementsystemen. Eveneens wordt maatwerk aangeboden voor specifieke integraties.

Zumi heeft een systeem ontwikkeld waar licht en akoestiek in één oplossing wordt verwerkt. Voor de verlichting kan zowel lineaire verlichting, tracklight, downlight als indirecte verlichting geïntegreerd worden. Naast verlichting kunnen ook sensoren voorzien worden zoals bewegingsdetectie, daglichtsensors, rookdetectie, camerabewaking.
Voor de akoestische oplossing wordt met een partner samengewerkt die ervaring heeft en geïnvesteerd heeft in de studie van akoestische absorptie technieken.

Zumi werkt samen met professor Stefan Tasch, die een onderzoek heeft geleid naar de invloed van licht op mensen. Hieruit is een nieuwe technologie ontwikkeld die één op één het zonlicht kan nabootsen. Het natuurlijke licht geeft ochtend-, middag-, avondstemming door verschillende lichtkleuren en intensiteit. Licht is in staat om hormonen zoals cortisol en melatonine te stimuleren om actief te worden en om tot rust te komen. Dit wordt human centric light genoemd. Deze lichtinnovatie, of misschien wel therapie, zorgt ervoor dat we beter functioneren, betere prestaties kunnen neerzetten, de nodige rust krijgen en minder kans hebben op ziektes. Deze technologie in combinatie met akoestische oplossingen zorgen voor aangename ruimtes om te werken, te vertoeven of te ontspannen.

Constant wordt gezocht naar nieuwe oplossingen om licht te beheren. Dit kan via gekabelde systemen maar er zijn ook heel wat draadloze oplossingen via bluetooth of zigbee toepassingen, die mogelijkheden bieden. Momenteel werkt Zumi rond het thema IOT (internet of things), waarbij toestellen worden ingezet om informatie te ontvangen op de plaats waar ze gemonteerd zijn. Hierdoor kan energieopvolging, aanwezigheid van personen, temperatuurmeting, CO-meting, of andere interessante informatie gevonden worden, om daarmee andere betrokkenen te bedienen.

Strakke lijnen die elkaar kruisen.

Op Biënnale Interieur heeft Zumi de kans gekregen als jonge starter een plaats te krijgen in de landmarkzone, waar het bruist van creativiteit, innovatie en design. Zo brengen ze in samenwerking met Carriéres du Hainnaut een strak armatuur gemaakt uit Belgisch blauw hardsteen met een historiek van meer dan 375 miljoen jaar. 100% puur natuur uitgerust met de modernste in Oostenrijk ontwikkelde LED-technologie. Daarnaast tonen ze het noeste Vlaamse handwerk van Stien die een toestel heeft ingepakt met leder van de beste kwaliteit.
Ook worden de opvolgers van de akoestische panelen voorgesteld, nieuwe materialen zoals hout en vilt, maar ook speciale kleuren. Voor dit laatste wordt samengewerkt met Print Acoustics, een bedrijf dat reeds 135 jaar gekend is voor zijn vakmanschap en innovatie. Ook de PLK-reeks wordt in de kijker geplaatst. Dit armatuur wordt met zijn verschillende montage mogelijkheden en in zijn talrijke kleuren gepresenteerd. Zumi houdt ook van samenwerkingen met designers voor nieuwe producten. Zo maakten ze drie producten voor Danny Hoorelbeke en Wim Demoen. Het ontwerp Curvy is een modulair verlichtingssysteem waarbij verschillende stukken gecombineerd kunnen worden om zelf uw eigen plafond of wandlamp te creëren . Het bochtenwerk van het concept zorgt ervoor dat eindeloze combinaties gemaakt kunnen worden met dit toestel.

Eveneens wordt een tafel- en bureaulamp in natuursteen gepresenteerd onder de naam Zero Waste. Het ontwerp is gebaseerd op restmateriaal uit de groeve.

Meer informatie:
Zumi
Oostendse Baan 22
8470 Gistel
E-mail: info@zumi.be
www.zumi.be