Arte presenteert dit voorjaar de collectie Marquesa, een reeks muurbekleding die geïnspireerd is op de natuur, ambacht en cultuur van de Marquesaseilanden in Frans-Polynesië. De collectie bestaat uit verschillende dessins die de verbinding tussen ongerepte landschappen en inheemse kunstvormen verkennen.
De ontwerpen combineren natuurlijke materialen met innovatieve technieken. Zo is het dessin Fenua, vernoemd naar het Marquesaans woord voor 'eiland', uitgevoerd op fijn geweven sisal en voorzien van een palmbladmotief dat met laser is ingebrand. Hierdoor ontstaat een subtiel reliëf dat inspeelt op lichtval.
Een andere blikvanger is Cyperus, gebaseerd op een lokale grassoort. Het geometrische patroon wordt gedrukt op natuurlijk gras en afgewerkt met een subtiele glans, waarmee het lichtspel van zon op water wordt opgeroepen.© Arte
Ambachtelijke materialen en historische verwijzingen
De collectie verwijst ook expliciet naar het culturele erfgoed van de eilandengroep. Het dessin Atuona – genoemd naar het dorp waar kunstenaars als Paul Gauguin en Jacques Brel verbleven – combineert papier en jute in een weving met een golvend chevronpatroon. Taio, een verwijzing naar traditioneel Polynesisch houtsnijwerk, kenmerkt zich door ronde vormen die op een glanzende sisalbasis zijn verwerkt, met borduurwerk dat opgaat in de textuur van de ondergrond.
Mix van luxe en eenvoud
De collectie laat zich kenmerken door een wisselwerking tussen uitbundige en ingetogen elementen. Zo bestaat Miro uit een combinatie van borduurwerk en houten kralen, als decoratief detail dat verwijst naar Polynesisch handwerk. Het dessin is vernoemd naar een lokale houtsoort die traditioneel wordt gebruikt in kunstobjecten. Daartegenover staat Noble, een rustiger ontwerp dat gebruikmaakt van suède-effecten en via aanraking lichte kleurverschillen toont.© Arte
Meer informatie:
Arte
www.arte-international.com