Ondanks het voornemen van de overheid om de salderingsregeling per 2027 af te bouwen, behouden miljoenen huishoudens met zonnepanelen waarschijnlijk hun recht op salderen. Dat blijkt uit juridisch onderzoek naar energiecontracten, uitgevoerd in opdracht van het consumentenprogramma Kassa, en uit verklaringen van energierechtexperts.
Het salderingsrecht — waarbij teruggeleverde stroom wordt verrekend met afgenomen stroom — is volgens jurist Roelof de Nekker vaak contractueel vastgelegd in algemene voorwaarden en energiecontracten, en daarmee juridisch bindend. "Energieleveranciers kunnen daar niet zomaar van afwijken", aldus De Nekker. Ook hoogleraar energierecht Lorenzo Squintani (Rijksuniversiteit Groningen) bevestigt dat de beëindiging van de wettelijke regeling niets verandert aan bestaande contractuele afspraken.
De Nekker verwijst naar een recente gerechtelijke uitspraak tegen energieleverancier Vattenfall, waarbij het hof eenzijdige prijsverhogingen op basis van algemene voorwaarden ongeldig verklaarde. Volgens hem is het wijzigen van het salderingsrecht op vergelijkbare gronden juridisch niet toegestaan: "Ook het voorwaardenwijzigingsbeding is naar verwachting juridisch ondeugdelijk."
Voor huidige contracthouders betekent dit dat het recht op salderen behouden blijft, ook na afloop van een vaste contractperiode wanneer deze stilzwijgend wordt verlengd. Wel waarschuwen experts dat consumenten bij een overstap naar een andere leverancier of contract het risico lopen dit recht te verliezen. Het is dus van belang om goed naar de contractvoorwaarden te kijken.
Energie-Nederland, de brancheorganisatie voor energieleveranciers, stelt in een reactie dat "wetgeving in algemene zin voorrang heeft op contractuele bepalingen". Of en hoe dat in de praktijk invloed heeft op bestaande afspraken blijft onderwerp van discussie. Leveranciers als Budget Energie hebben vooralsnog geen inhoudelijke reactie gegeven op de bevindingen.
Bron: Kassa