De tegenvallende nieuwbouwproductie vormt de grootste bedreiging voor de Nederlandse woningmarkt, zo stelt hoogleraar Peter Boelhouwer in zijn nieuwste monitor koopwoningmarkt. Het aantal verleende bouwvergunningen blijft ver achter bij de benodigde aantallen, waardoor de woningnood verder oploopt.
Voorbeeld van een geslaagd nieuwbouwproject is Knightsbridge Hyde Park. FOTO FUNDA
In 2024 werden slechts 82.000 woningen opgeleverd, netto bleef dit steken op 69.000 door sloop. Voor een gezonde markt zijn jaarlijks 85.000 à 90.000 vergunningen nodig, maar in het derde kwartaal van 2024 werden er slechts 12.400 verstrekt. Volgens Boelhouwer zal het nog jaren duren voordat de doelstelling van 100.000 woningen per jaar wordt gehaald.
Belangrijke obstakels zijn strengere bouwregels, financiële maatregelen die geld onttrekken aan de woningmarkt en een tekort aan ambtelijke capaciteit. Daarnaast dreigt nieuwe regelgeving, zoals de Europese richtlijn voor waterkwaliteit vanaf 2027, de woningbouw verder te belemmeren.
Boelhouwer, die al veertig jaar de woningmarkt volgt, is niet eerder zo pessimistisch geweest: "De schaarste is ongekend en de overheid toont te weinig urgentie." Hij pleit voor meer investeringen en minder belemmerende regelgeving om de woningcrisis het hoofd te bieden.
Bron: AD