Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Hunter Douglas blaast overname Duitse erfal af

Op 11 april 2024 heeft Hunter Douglas GmbH, Düsseldorf, zijn aanvraag ingetrokken om erfal GmbH & Co. KG, Falkenstein/Vogtland, over te nemen vanwege de concurrentiebezwaren van het Bundeskartellamt.

Het middelgrote doelbedrijf erfal is een fabrikant van insectenhorren en zowel binnen- als buitenzonwering.

Hunter Douglas is een wereldwijde fabrikant van systemen voor het produceren van binnenzonwering. In veel andere landen (zoals Nederland, het VK en in Scandinavië) is het bedrijf al verticaal geïntegreerd, waarbij het systemen en stoffen produceert, evenals op maat gemaakte binnenzonwering, die wordt verkocht via specialistische retailers en online. In Duitsland heeft Hunter Douglas tot nu toe alleen systemen en stoffen verkocht aan fabrikanten van op maat gemaakte producten (monteurs), zoals erfal.

Andreas Mundt, president van het Bundeskartellamt: 'Ons onderzoek tot nu toe heeft aangetoond dat Hunter Douglas een dominante positie heeft als het gaat om systemen voor de productie van binnenzonwering, vooral jaloezieën. De integratie van een klant en een fabrikant op het niveau van de downstreammarkt zou Hunter Douglas de mogelijkheid en de prikkel hebben gegeven om zijn andere klanten in Duitsland, die concurreren met erfal, te benadelen om zo zijn eigen marktpositie en die van erfal te versterken.'

De meeste ondervraagde marktspelers waren zeer kritisch over het project. Het onderzoek heeft aangetoond dat monteurs in Duitsland hun systemen vrijwel uitsluitend bij Hunter Douglas kopen en de producten die door andere leveranciers worden aangeboden niet als geschikte alternatieven beschouwen. Omdat overstappen naar een andere leverancier daardoor moeilijk zou zijn, zouden klanten niet voldoende mogelijkheden hebben gehad om de marktmacht van Hunter Douglas en zijn actieradius effectief te beperken.

Het Bundeskartellamt heeft de bedrijven in oktober 2023 geïnformeerd over zijn concurrentiebezwaren en hen de mogelijkheid gegeven om te reageren. Sindsdien had Hunter Douglas voorgesteld om de concurrentiebezwaren van de autoriteit aan te pakken door een groepseigen systeemfabrikant te verkopen. Echter, het voorgestelde commitment hiertoe werd door het bedrijf eind maart ingetrokken.

Bron: Bundeskartellambt

Publicatiedatum: