Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

'Steeds meer signalen dat de Amerikaanse economie verzwakt'

De Federal Reserve (Fed) heeft gisteren besloten om de rente niet verder te verhogen. Ook verlaagde de Fed zelfs de renteverwachtingen voor 2024. Na een ontzettend sterk jaar beginnen de zorgen over de Amerikaanse economie toe te nemen.

Hoewel de economie nu nog goed presteert, zijn er steeds meer signalen dat de Amerikaanse economie verzwakt. Powell zelf gaf gisteravond aan dat de groei “substantieel” aan het afkoelen is. Sinds een aantal maanden lijken er voorzichtige tekenen te zien van een afkoelende arbeidsmarkt. Het aantal mensen dat een beroep doet op werkloosheidsvoorzieningen in de VS liep eind november op tot iets meer dan 1,9 miljoen, het hoogste punt in de afgelopen twee jaar. En waar de arbeidsmarktcijfers over november op het eerste gezicht sterk leken, is de onderliggende trend er een van afkoeling. Onze verwachting is dat de Amerikaanse economie sinds het derde kwartaal sterk aan het afkoelen is en volgend jaar een milde recessie doormaakt. De impact van de hogere rentes gaan hier een belangrijke rol in spelen.

Naast de verzwakkende economie lijkt een einde te zijn gekomen aan de sterke inflatiegolf die de VS teisterde sinds het herstel van de pandemie. Waar de inflatie in de zomer van 2022 nog boven de 9% stond, zijn de jaar-op-jaar prijsverschillen gezakt naar 3,1% in november. Hoewel diverse indicatoren erop wijzen dat de economie afkoelt en de inflatie verder zal afnemen, blijkt dit tot nu toe nog niet erg duidelijk uit de inflatiecijfers. De inflatie lijkt nu al zo’n zes maanden te stabiliseren rond de 3%. Toch was dat voor Fed-voorzitter Powell geen reden om al te veel voor inflatie te blijven waarschuwen. De verwachtingen van de Fed voor inflatie zijn in december zelfs wat gedaald ten opzichte van september. Powell waarschuwde wel dat de seinen nog niet volledig op groen staan, en dat veel afhangt van de ontwikkeling van de situatie op de (krappe) Amerikaanse arbeidsmarkt.

De rente op Amerikaanse staatobligaties liet de afgelopen weken al een flinke daling zien, wat een verandering van het sentiment onder beleggers weergeeft: namelijk dat de markt het waarschijnlijk acht dat de beleidsrente het hoogtepunt heeft bereikt en rentedalingen in 2024 plaats zullen vinden. Dat de Fed zijn eigen verwachtingen zo snel bij zou trekken was onverwacht. Inmiddels geeft de ‘dot plot’ – de indicatie van renteverwachtingen van de Fed-bestuurders zelf – aan dat er drie renteverlagingen van in totaal 0,75 procentpunt aankomen. Dat is iets minder dan beleggers verwachten, maar een flinke draai ten opzichte van september toen er nog een extra renteverhoging verwacht werd en maar 0,5 procentpunt aan rentedalingen voor 2024.

De Fed lijkt dus te draaien. Ze worden positiever over inflatieontwikkelingen en voorzichtiger met betrekking tot de effecten van hogere rentes op de economie. Hogere rentes voor een langere periode kunnen ervoor zorgen dat de economische activiteit nog verder onder druk komt te staan in 2024 en nu inflatie onder controle lijkt zou dat onnodige pijn kunnen veroorzaken. Sinds de persconferentie van gisteren lijkt het alsof de Fed een minder streng standpunt heeft ingenomen op het gebied van inflatie, en zich meer richt op deze bredere afweging.

Kortom, de Amerikaanse economie heeft zich de afgelopen periode heel sterk gehouden. Maar met de gezakte inflatie, en effecten van hogere rentes die steeds verder doorsijpelen in de economie verwacht zelfs de Fed inmiddels dat de rentepiek bereikt is en dat er een serie renteverlagingen voor 2024 aankomt. Een belangrijk signaal voor beleggers en andere centrale banken.

Publicatiedatum: