Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

XL kunstbeurs terug in voormalige Bijlmerbajes

Enorme portretten, grote lichtkunstwerken, flinke foto’s en sculpturen en schilderijen van formaat, eind september is er weer BIG ART te bewonderen in Bajeskwartier Amsterdam. Tegen de rauwe achtergrond van de oude gevangenis tonen tientallen kunstenaars hun creaties. Het kunstplatform biedt ze de mogelijkheid om echt uit te pakken en werk te presenteren dat in een museum of galerie niet altijd past. De bijzondere locatie van BIG ART maakt de beleving uniek.

Ongepolijst
Bij BIG ART vind je geen witte wanden en ontbreken de gebruikelijke beursstands. Kunstwerken krijgen een plek in de betonnen ruimtes van de bajes, wat voor een spannende sfeer zorgt. Uit alle aanmeldingen worden meer dan 75 deelnemers geselecteerd, zowel galeries als zelfstandige kunstenaars doen aan BIG ART mee. Veel deelnemers gebruiken de locatie als inspiratie voor nieuw werk of maken een site specific kunstinstallatie. Het oude hoofdgebouw van de voormalige gevangenis telt drie verdiepingen met grote lichte ruimtes maar ook smalle gangen en donkere kamers. Anne van der Zwaag, directeur van BIG ART: “de locatie spreekt enorm tot de verbeelding, bij kunstenaars én bezoekers. Zoveel vrijplaatsen en rafelranden heb je in Amsterdam niet meer.” Kunstenaars mogen alle hoeken en gaten van het gebouw gebruiken, zelfs de oude kluis wordt deze editie benut.

Prikkelende mix
Kenmerkend voor BIG ART is de variëteit aan verschillende kunstdisciplines en crossovers. Bij de samenstelling wordt bewust gekeken naar een combinatie van jong talent en gevestigde namen die de kunstwereld in de breedte vertegenwoordigen. Van autonoom en abstract tot toegepast en figuratief werk maar ook makers die zich bewust op het grensvlak van creatieve disciplines begeven ontdek je hier. Komende editie nemen onder meer House of Rubber en Yamuna Forzani (Rademakers Gallery), Lily de Bont (NL=US), Maurice Braspenning, Erik Buijs, Tatyana Yassievich en aanstormende talenten als Noreen Riepma, Sofie van Thiel (Josilda da Conceição Gallery) en Hanne Arends deel. BIG ART is een zelfstandig platform en wordt onafhankelijk van commerciële sponsors en culturele fondsen georganiseerd. Zowel galeries als zelfstandige kunstenaars zijn welkom en alle inkomsten uit verkoop gaan naar de deelnemers.

Wijk in wording
Het oude Hoofdgebouw van de gevangenis is nu nog helemaal casco maar wordt binnen een paar jaar een bruisend onderdeel van Bajeskwartier. Inmiddels wordt het gebied getransformeerd tot groene, inspirerende stadswijk met ruimte voor kunst en culturele initiatieven, horeca, creatieve werkplekken en zo’n 1350 woningen. Bajeskwartier is als één geheel ontworpen door elf architectenbureaus, onder leiding van bureau OMA met landschap design van LOLA Landscape. Uitgangspunt vormt het contrast tussen gebouwen die refereren aan het verleden en gebouwen die nieuw, open, licht en levendig zijn. Er zit al een middelbare school en om de hoek van BIG ART heeft het duurzame Hotel Jansen haar deuren onlangs geopend, inclusief restaurant en terras. Pal naast het Hoofdgebouw zorgt brouwcafé
Levenslang voor de nodige reuring. De contouren van deze wijk worden steeds beter zichtbaar nu ook de eerste woongebouwen in aanbouw zijn.

BIG ART Bajeskwartier
Bajeskwartier | H.J.E. Wenckebachweg 48 | Amsterdam
Vrijdag 29 september tot en met zondag 1 oktober 2023 | 11.00 - 18.00 uur
Tickets zijn online en aan de deur verkrijgbaar en kosten € 15,00, kinderen onder 16 jaar gratis
www.bigart.nu 

Publicatiedatum: