Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Hoe gaan we om met de pijn van inflatie?

Bedrijfswinsten en loonontwikkeling, er is de laatste tijd veel over te doen. Niemand ontkomt aan de gestegen prijzen, dus is het begrijpelijk dat iedereen dit verlies aan koopkracht wil compenseren: burgers, via loonafspraken, en ondernemers, via hun tarieven en prijzen. Hoe moeten we samen omgaan met de pijn van de inflatie? De Nederlandsche Bank geeft antwoord op deze vraag.



De inflatie is nog steeds te hoog
"Het is niemand ontgaan; we hebben nog steeds te maken met een te hoge inflatie. Het begon in de loop van 2021 met hogere energieprijzen. Doordat we die energie uit het buitenland moeten halen, zijn we als land een stukje armer geworden. En daar bleef het niet bij, sindsdien laten ook de prijzen van andere goederen en diensten een forse stijging zien.

De kerninflatie (dat is de inflatie zonder de prijzen van energie en voedingsmiddelen, die een beter beeld geeft van de hardnekkigheid) is met 7,9% in de maand april van dit jaar nog steeds uitzonderlijk hoog. Iedereen heeft verlies aan koopkracht: consumenten kunnen met dezelfde euro's minder kopen in de supermarkt en ook ondernemers worden geconfronteerd met hogere kosten. Hoe we als land omgaan met deze hogere kosten is een belangrijk element in het debat over lonen en winsten waarin we ons nu bevinden."

Lees hier het complete artikel.

Publicatiedatum: