Paddenstoelmotieven duiken op in interieurs

Mocht je het nog niet gehoord hebben, de jaren '70 zijn terug, compleet met aardetinten, alle texturen en stemmig gerookt glas. Maar nu is er nog een andere trend en die duikt overal op. Paddestoelmotieven zijn weer helemaal terug. En het zijn niet alleen snuisterijen en ornamenten; de trend beïnvloedt op paddenstoelen geïnspireerde silhouetten voor meubels, lampen en meer. Het beste deel? Je hoeft geen mycofiel te zijn om mee te doen.

We hebben Anna Brockway, medeoprichter en voorzitter van Chairish, en Greg Lehmkuhl, creatief directeur van Terrain, gevraagd om alle details over paddenstoelenmotieven uit te leggen, zoals waarom ze nu zo populair zijn en hoe je de paddenstoelentrend in je huis kunt brengen.

De huidige heropleving van paddenstoelendecoratie
Hoewel paddestoelaccenten tegenwoordig populair zijn, zegt Lehmkuhl dat ze een lange traditie hebben. "Bij Terrain zagen we al vroeg in dat tuiniers een speciale affiniteit hebben met de paddenstoel," bevestigt hij. "Alles met een paddenstoel erop verkocht meteen. Alsof het een geheim symbool was van tuiniers die het snappen. Dat was 10 jaar geleden." Het paddenstoelenfandom heeft sindsdien een hoge vlucht genomen en het ziet er niet naar uit dat dit in 2023 zal veranderen.

Paddenstoelen spelen al tientallen jaren een rol in het ontwerp, maar de interpretatie van vandaag laat de morilles het woord doen in plaats van te worden aangewezen als achtergrondspelers. "Paddenstoelen zijn al lang een hoofdrolspeler in de botanische kunst, maar we zien ze opduiken in serviesgoed, verlichting en zelfs meubilair, waardoor ze populairder zijn dan ooit," zegt Brockway.

Sommige paddenstoelen zijn grillig gedecoreerd (denk aan wit gesteelde, roodgekapte variëteiten als terrariumdecoratie, bloemstukken of zelfs kerstboomversiering), terwijl andere een subtielere aanpak hanteren. "Een goed voorbeeld hiervan is een paddenstoelenlamp - je krijgt alle leuke rondingen en speelsheid zonder dat het te opvallend is," zegt Brockway.

De Panthella, een van de populairste en duurzaamste stijlen paddenstoelenlampen, werd in de jaren 1970 bedacht door de Deense ontwerper Verner Panton en heeft een ronde, of koepelvormige kap op een cilindrische voet, meestal van metaal. De Murano paddestoellamp, afkomstig uit Murano, Italië, is gemaakt van glas en heeft een stevigere, rondere interpretatie van het paddestoel-silhouet.

Waarom is het paddenstoelendecor zo populair?
Het is gemakkelijk om een trend te herkennen als hij eenmaal gaande is. Als je om je heen kijkt, zie je kleine gevlekte morieltjes, silhouetten in de vorm van een hoed en moslandschappen vol paddenstoelen. Maar het is soms lastiger te bepalen waarom het is begonnen. Voor Lehmkuhl komt het eerder voort uit een gevoel dan uit het visuele. "Ik denk dat [de populariteit] iets te maken heeft met het feit dat de paddenstoel een symbool is van geluk en gezondheid," zegt hij. "Hun beelden geven je gewoon een goed gevoel. Zoals een bloem je een goed gevoel geeft. Paddenstoelen zijn een voorbode van comfort en gezelligheid, iets waar we de laatste jaren allemaal naar snakken. 

Lees verder op bhg.com (EN)


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven