Met water gevulde ramen gebruiken zonlicht om gebouwen te verwarmen en te koelen

De Britse startup Water-Filled Glass heeft met water gevulde ruiten ontwikkeld die zonlicht gebruiken om een "waanzinnig" energiebesparend verwarmings- en koelsysteem aan te drijven.

Water-Filled Glass (WFG) werd in 2020 opgericht door Matyas Gutai, docent architectuur aan de Loughborough University, en zijn collega's Daniel Schinagl en Abolfazl Ganji Kheybari. Het bedrijf wil gepatenteerde technologie gebruiken om gebouwen met veel glas aanzienlijk duurzamer te maken.

De ramen bevatten een dun laagje water tussen de glasplaten, dat warmte absorbeert van zonlicht of andere straling, zoals warmte die een kamer verlaat.

Het opgewarmde water wordt vervolgens onder lage druk door verzegelde leidingen naar koudere delen van het gebouw gepompt, via een vloersysteem of in een warmteopslag.

Door op deze manier thermische energie te absorberen, beperkt het met water gevulde glas ook de hoeveelheid zonnewarmte die via de ramen het gebouw binnenkomt, waardoor in warme klimaten minder airconditioning nodig is.

"We weten dat water in het raam stoppen klinkt als een ronduit krankzinnig idee," vertelde Gutai.

"Maar wij geloven dat dit belangrijk is, want als je denkt aan de energie van gebouwen en het terugdringen van de koolstofuitstoot, is er nog steeds een groot potentieel en kans om na te denken over beglazing. Glas is verantwoordelijk voor een groot deel van het energieverbruik voor verwarming en koeling, en het is een alomtegenwoordig materiaal, het zit in bijna elk gebouw."

"En als je over dat potentieel nadenkt, denk ik dat zelfs gekke ideeën enigszins gerechtvaardigd zijn," vervolgde hij. "Zelfs als het idee op het eerste gezicht gek klinkt, is het belangrijk om na te denken over alternatieven voor wat we hebben. We hebben gekke ideeën, maar we zijn niet gek."

WFG schat dat haar technologie, afhankelijk van het klimaat en de verhouding tussen ramen en muren van een gebouw, de energierekening met ongeveer 25 procent kan verlagen in vergelijking met standaardramen.

De eerste commerciële projecten van de startup, een industrieel gebouw in Hongarije en een woonwijk in de VS, zijn nu in aanbouw.

Het bedrijf heeft twee prototypes van gebouwen met de technologie voltooid, Water House 1.0 en Water House 2.0 (foto) genaamd - het eerste is een kleine hut in Hongarije en het tweede een paviljoen bij de Feng Chia Universiteit in Taiwan.

Gutai zei dat met water gevuld glas het mogelijk maakt gebouwen van veel glas te voorzien zonder de duurzaamheid in gevaar te brengen.

"Het hele idee komt voort uit de erkenning dat het verplaatsen van energie veel en veel goedkoper is dan het verwarmen of koelen van de ruimte," aldus Gutai, die eerder werkte voor de vooraanstaande Japanse architect Shigeru Ban en in het onderzoekslaboratorium van Kengo Kuma aan de Universiteit van Tokio.

"Dat maakte ons echt enthousiast over met water gevuld glas," voegde hij eraan toe. "We wilden architecten eigenlijk de mogelijkheid geven om zelfs volledig glazen gebouwen te bouwen als ze dat willen, zonder enig compromis op het gebied van duurzaamheid."

Bron: dezeen.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven