Creatieve designstudio ontwerpt vergaderruimtes in Art Deco SHELL gebouw

In het  Art Deco SHELL gebouw, vlakbij het Centraal Station van Brussel, ontwierp de creatieve studio Cobra Studios het interieurontwerp en de meubelstukken voor de nieuwe vergaderruimtes van Sparks.

Sparks biedt verschillende vergader- en ontmoetingsruimtes voor mensen en organisaties. Voor hun nieuwe locatie, een mooi voorbeeld van internationale Art Deco architectuur in het hartje van Brussel, kreeg Cobra Studios carte blanche en een beperkt budget om de 2.500 m2 ruimte in te richten, inclusief een tiental vergaderzalen, een inkomhal, een bar/restaurant en verschillende toiletten. Het resultaat is een verrassende maar charismatische wereld vol contrasten. Ook al heeft elke ruimte zijn eigen identiteit, als geheel ervaart men een uniformiteit, een waar Cobra Studios universum.

De Brusselse creatieve studio Cobra Studios werd in 2020 opgericht door architect Kenny Decommer en scenografisch ontwerper Hugues Delaunay. Samen creëren ze verrassende en sculpturale objecten en interieurs waarin ze spelen met kleur en materiaal, met vorm en volume. Hun werk is ludiek maar doordacht, sculpturaal en decoratief.

Het monumentale Shell-complex in hartje Brussel, gebouwd tussen 1932 en 1934 naar de plannen van architecten Alexis Dumont en Marcel Van Goethem, vormt de basis van het ontwerpconcept. Cobra Studios koos ervoor om de originele elementen van het gebouw als uitgangspunt te nemen, waarbij de vloer in de ovale hal - een werk van Olivier Strebelle met 3 kleuren marmer en inzetstukken van keramiek - het kleurenpalet bepaalt.

Originele materialen die nog in het gebouw aanwezig zijn (travertijn, marmer, beton), werden gecombineerd met nieuwe materialen zoals latex, klei, roestvrij staal, schuim, hars, fluweel en aluminium, om een universum te creëren dat verrassend en contrasterend is; stijlvol en chique maar evengoed ludiek en haast naïef. Cobra Studios was niet bang om de meer gedateerde 80's vibe te combineren met ongewone en contrastrijke kleuren en materialen. Metalen gaan hand in hand met marmer en travertijn, glans contrasteert met zachtheid, de eerder theatrale en museale ervaring met een gezellige en warme sfeer.

Het duo ontwierp de meeste meubelstukken zelf (zie beelden onderaan). De stoelen, tafels, lampen, sofa's en gordijnen zijn ontworpen door Cobra Studios op maat van de verschillende ruimtes, en worden gecombineerd met bestaande stukken uit hun vorige collectie. Het ontwerpersduo hergebruikt en recycleert ook materialen en voorwerpen, waaronder hun restvoorraad hars, om nieuwe stukken te creëren. Aangezien het budget beperkt was, moesten ze creatief zijn met (het gebruik van) materialen. Ze werkten ook samen met ambachtslui en lokale producenten. De potten werden gemaakt door "la bottega di giussepe indino" in Puglia, er werd samengewerkt met STRS voor het bureau, er werden stalen bogen gebruikt van een scheepsbouwer, er werd samengewerkt met Trone in Parijs voor het ontwerp van de toiletten.

Meer informatie:
Cobra Studio's
www.sparks-meeting.eu 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.