Abonneren

Vacatures

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Ikea Nederland ontslaat 35 medewerkers

Ikea Nederland heeft gisteren, donderdag 19 mei, bekendgemaakt dat er een reorganisatie wordt doorgevoerd onder de werknaam FST. Dit staat voor: Facility Services Transformation. In totaal hebben 35 medewerkers te horen gekregen dat hun baan verdwijnt, omdat hun werk wordt uitbesteed. Federatie Nederlandse Vakbeweging (FNV) duikt dieper in deze casus en vraagt zich af wat ze samen kunnen doen tegen FST.Ikea gaat operational services uitbesteden
Volgens de informatie die bij de vakbond bekend is, wil Ikea Nederland (een deel van) de operational services uitbesteden. De reden? Ikea global wil een kostenreductie van 15% op facilitaire diensten doorvoeren. Vandaag maakt Ikea Nederland bekend in onderhandeling te zijn met externe partijen over de overname van Facility Management (FM). Het werk wordt overgebracht naar de externe partij en de co-workers blijven achter bij Ikea.

Daarnaast worden de keukenschoonmaak, de werkzaamheden in de spoelkeuken en het aanvullen van de shopping tools uitbesteed. Aangezien het hier om deeltaken gaat verwacht Ikeageen boventalligheid bij Food en CR.

Wat betekent dit?
Dit betekent dat het werk van FM wordt overgebracht naar een externe partij en de Ikea co-workers onder toepassing van het sociaal plan op zoek moeten gaan naar ander werk binnen of buiten Ikea. Ikea Nederland stelt dat hier geen sprake is van overgang van onderneming. Bij overgang van onderneming worden werknemers wettelijk beschermd, waardoor zij automatisch met behoud van alle rechten en plichten het werk volgen naar de externe partij. Wij hebben Ikea om een nadere onderbouwing van dit standpunt gevraagd.

FNV is kritisch op uitbesteden
"Het uitbesteden van werkzaamheden is vaak korte termijn politiek. Vaak genoeg zien we dat partijen na verloop van tijd besluiten om het werk weer in te besteden omdat zij de werkzaamheden zelf veel goedkoper kunnen doen en bovendien intern veel kortere lijntjes hebben. Ikea medewerkers kennen de installaties bij Ikea. Een nieuwe partij zal de werkzaamheden moeten doen zonder de kennis van de Ikea installaties. Zij zijn langer bezig en bovendien moeten zij voor iedere klus naar Ikea toe", aldus FNV.

Bron: FNV


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven